Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две българки сред Виртуозите на Миланската Ла Скала във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:27 / 28.04.2017Коментари (0)1554
©
Варна брои дните до първия гастрол в морския град на Виртуозите на Миланската Ла Скала в неделя, 30 април. Последните билети са в продажба - те са от допълнително пуснатите 100 места в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и са на цени от 60, 70 и 80 лв. 

Организаторите напомнят, че началният час на концерта е доста необичаен за България - 21:00. Влизането в Зала 1 ще става от 20:30 ч., не по-рано, предупреждават от ФКЦ.

Сред най-изявените музиканти от оркестъра на Миланската Ла Скала - концертмайстори, водачи на групи и солисти в оркестъра, във Варна ще пристигнат и две българки.

Цигуларката Евгения Станева е титуляр в оркестъра на Ла Скала. Трето поколение цигулар, тя още на 11 години свири като солист с Пловдивската филхармония. Почти всички в семейството й са музиканти, а сестра й Елисавета е първа виола на операта в Грац.

Евгения завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив в класа по цигулка на Дарина Данкова и продължава образованието си във Виенския музикален университет при проф. Михаел Фришеншлагер, където завършва отново с отличие през 1998 г. Специализира в музикалната консерватория "Тибор Варга" в Сион, Швейцария, с проф. Варга и проф. Франческо Де Анджелис.

През 2003 г. Евгения Станева получава отлична диплома и почетна грамота от Консерваторията "Бруно Мадерна" в Чезена, Италия. Защитава магистратура в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по цигулка на проф. Джиджино Маестри. Кариерата й във Оркестъра на великия италиански оперен театър Ла Скала започва през 2007 г., когато се явява на конкурс с международно участие и печели постоянна позиция. Така вече 10 години младата българка е част от Оркестъра на Ла Скала.

За радост на морската публика другото българско име сред Виртуозите на Ла Скала е на родената във Варна Елица Демирова. Тя живее в Милано от 15 години, но израства във Варна в семейство с баща музикант и влюбена в музиката майка. Елица от малка учи италиански и музика, като започва първо с пиано, но после се посвещава изцяло на своята голяма любов - цигулката.

От първата си среща с Италия Елица решава, че ще живее там. Начални стъпки в европейския музикален живот прави с Младежкия оркестър "Густав Малер", където среща изключителни световни музиканти, създава контакти и така след Академията в София продължава в Италия с обучение и работа като музикант на свободна практика. Свири в Миланска Скала, в Симфоничния оркестър на Музикалната академията "Санта Чечилия" в Рим, в Оркестъра на Италианската телевизия. Мечтата й е да стане пълноправен член на Оркестъра на Ла Скала.

Силно е младото дамско присъствие в този исторически гастрол на Виртуозите на Ла Скала във Варна. Водач и соло цигулка на формацията, която пристига в морския град, е най-младият концертмайстор на прочутия оперен театър - вдъхновяващата Лаура Мардзадори, а програмата обещава силно емоционални моменти с изпълненията на емблеми на италианското музикално наследство.

Музикалното събитие е под патронажа на Италианския културен институт София. Концертът на Виртуозите на Миланската Ла Скала е от фестивалния цикъл "Великите оркестри на Европа". Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: