Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ортопед от Варна: Медицината е индустрия, а моралът на хирурга все по-важен
Автор: Екип Varna24.bg 12:38 / 11.05.2017Коментари (5)22335
©
С напредването на технологиите все повече фирми предлагат модерни импланти и методи за протезиране. Моралът на хирурга е това, което го води при преценката кое е най-подходящо за пациента. Тази позиция изрази във варненския ефир на Дарик д-р Калин Михов - началник на Отделението по ортопедия в болница "Св. Марина".

Вече съществуват импланти от различни материали, които позволяват дори присаждане на кости, както и трансплантиране на хрущял. Приложението обаче е силно ограничено, защото са много скъпи, а и трудно се гарантира на пациента пълно възстановяване след интервенцията. Има натиск от индустрията да се въвеждат все по-нови импланти, които фирмите продават. Единственото ограничение е моралът на хирурга. Той трябва да преценява всяко ново развитие, смята д-р Михов, според когото по отношение на новостите е редно да има "умерен консерватизъм".

Най-често в отделението по ортопедия в "Св. Марина" постъпват пациенти със спортен травматизъм и със заболявания на опорно -двигателния апарат и износване на ставите, което налага смяната им, обясни специалистът.

В областта на протезиране на ставите има бурен прогрес. Населението застарява и нуждата от него расте, добави медикът, според когото протезирането на тазобедрената става е най-успешната голяма операция у нас.

Като особено достижение в сферата д-р Михов открои поставянето на индивидуални тазобедрени импланти, при които се спазва анатомията на пациента и биомеханиката на ставата се възстановява. Изкуствените стави са от титаниеви сплави, но все повече навлизат керамика и други материали, посочи специалистът.

Индивидуалните импланти осигуряват в максимална степен пълноценен живот на пациента, тъй като те се нагаждат към него, а не той към тях. Така от 3 до 6 месеца след процедурата оперираните се възстановяват напълно, обясни ортопедът.

У нас най-често се сменят тазобедрени и коленни стави. Износването им започва в различна възраст и зависи от много фактори.

Операциите се поемат от Здравната каса, но имплантите се покриват само частично. Освен това касата плаща фиксирана сума, а пациентът трябва да доплаща от 1000 до 13 - 14 хил. лв. в някои случаи. Така много хора не могат да си позволят интервенцията. Операциите се отлагат и се усложнява положението на пациента, коментира д-р Михов, който извършва между 100 и 150 операции месечно. Една смяна на тазобедрена става например отнема 20 - 30 минути.

И тази година Конгресът на ортопедите ще събере специалисти от цяла Европа. Те няма да четат доклади, а ще правят операции на живо в болница "Св. Марина", които ще се предават с видео и аудио връзка на конгреса. Ще бъдат показани редки патологии в сферата, а хората, които ще оперират, са световни и европейски величия, увери д-р Калин Михов. Тази година акцент на форума ще бъде колянната хирургия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.05.2019 г.
0
 
 
Д-р К. Михов е образцов пример на голям професионалист с висок лекарски морал!
0
 
 
А медицинските услуги се водят търговска дейност...безумие...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: