Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна "Кулинарни ателиета“ показаха тънкостите на арабската кухня
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 15.05.2017Коментари (0)1458
©
Тънкостите и тайните при приготвяне на традиционни арабски ястия бяха представени в рамките на първото от поредицата "Кулинарни ателиета", които се провеждат под мотото "Път към нови приятели". Организаторите Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна" са си поставили за цел да градят мостове между различните култури. 

"За да се познаваме трябва да се срещаме. Затова организираме тези кулинарни срещи, на които събираме представители на различни националности, които живеят заедно във Варна", коментираха организаторите.

И допълниха, че се надяват поредицата от кулинарни демонстрации в морската ни столица, да се превърнат в място за създаване на нови контакти, на нови приятелства и възможности. Да помогнат за интегрирането на хората, дошли в България, във Варна, с надежда, че ще намерят по-добър и достоен живот, от този, който са имали.

По време на първото кулинарно ателие гостите дегустираха различни арабски ястия, приготвени от майсторите Наим Апрауас и Мохамад Ел Хаж, които живеят във Варна и са намерили своето място в обществото с работа и кулинарен майсторлък. Майстор Мохамад Ел Хаж е познат на варенци от "Veggi Fresh" на ул. "Генерал Колев" - 10, а Наим Апрауас се слави със сладкишите, които произвежда в цеха си. Участниците в ателието опитаха фалафел-кюфтенцата от нахут, узи - ястие от месо, ориз и грах запечени в тънка кора, традиционното табуле, нахут, лабне, мутабъл и др. Майсторите показаха и традиционни десерти - грис и баклава с крем.

Историята на арабската кухня, която днес е добре позната по света, представи шеф Крис, съосновател на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. В него студенти от над 40 страни придобиват отлично образование в областите: бизнес, маркетинг, информационни технологии, компютърни науки, туризъм, хотелски мениджмънт и кулинарни изкуства.

Специален гост на събитието беше и Н. Пр. Лино Бианко,посланик на Малта в България и Румъния.
Кулинарните ателиета ще продължат и през следващите месеци, обещаха организаторите от Фондация "Обществен дарителски фонд". Участниците в тях ще могат сами да приготвят традиционни ястия от арабската кухня, под вещото ръководство на майстори, представители на съответната общност.

Кулинарните ателиета се реализират в рамките на проект 04/17-ECA-70, финансиран от Global Fund for Community Foundations.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: