Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пускат аудиовизуалния спектакъл “Легенди от Аладжа манастир" от юни
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 17.05.2017Коментари (0)1736
©
Представленията на аудиовизуалния спектакъл "Легенди от Аладжа манастир" ще започнат от юни. Това информират от Регионалния исторически музей във Варна.

Представления в Аладжа манастир ще има всяка неделя от 21,00 часа, като желаещите да го посетят в друг ден от седмицата могат да направят предварителна заявка 3-4 дни по-рано. Заявката за извънредни спектакли ще важи само за групи от над 40 човека. 

Спектакълът е посветен на 150-годишнината от рождението основоположниците на българската археология - братя Карел и Хермин Шкорпил. 

Сценарист на спектакъла е Валери Кинов, постановчик - Николай Йотов, композитор - Георги Андреев. Хореографията е на балетна формация "Артданс" - Варна с ръководител Нина Козина, а историческите възстановки - на ЧИГОТ, Варна. Продуценти са Иван и Николай Йотови.

Спектакълът е изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов "Легенда за Аладжа манастир", но включва и елементи, които представят културно-историческото наследство на Варна и Варненския регион от най-дълбока древност. Върху скалния масив, в който са издълбани килиите на манастира, се преплитат по уникален начин не само звукови и светлинни ефекти, но се проектират и филмови етюди, което като творческо решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.

В хронологична последователност са проследени възникване-то на живота на планетата Земя, древното Сарматско море, покривало преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, появата на човека, откриването на огъня и първото грънчарско производство. Важно място е отделено на най-древната човешка цивилизация, известна под името "Култура Варна", съществувала преди 6 500 г-ни по бреговете на Черно море, оставила след себе си най-старото обработено злато в света във Варненския енеолитен некропол. Чрез интересна хореографска постановка е представен ритуалът: "Изпращане на пратеник при Великия гетски бог Залмоксис". Проследено е основаването на античния Одесос от гръцки мореплаватели, римския период и изграждането на едни от най-големите императорски терми в Европа.

Важно място е отделено на създаването на българската държава и култовите ритуали на древните българи. Чрез интересна филмова импресия е представено времето на великия български княз Борис, покръстил българите през 865 г.

Основно място в спектакъла е отделено на възникването и съществуването на средновековния скален манастир. Представено е ежедневието на монасите - приготвянето на ритуалните хлябове и извършването на най-важното християнско тайнство "Евхаристията" ( Свето Причастие ). Чрез сценична възстановка е показано изписването на стенописа от тавана на параклиса и образа на един светъл ангел, притежаващ загадъчната усмивка на Джокондата.

За край на съществуването на средновековния скален манастир, авторите на спектакъла са избрали годината 1444, когато край Варна, в Паметната битка на народите, рицари от цяла Европа под предводителството на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, Варненчик, се опитват да спрат османското нашествие към Европа. По време на битката кралят е убит, а древна легенда разказва, че монасите предусещайки последвалият погром, скриват най-ценното от този и още дванадесет манастира - книги, икони и църковни утвари, след което приемат мъченическата смърт от ръцете на нашествениците.

След гибелта на манастира се раждат легендите за тайнствения покровител на манастира и пазител на скритите в подземните лабиринти съкровища Рим папа и оживелия ангел от фреските, бродещи сред развалините.Финалната поанта, на фона на "Иисусовата" молитва "Господи, Иисусе Христе, помилуй мя !" е символ на Възкресението на средновековния скален манастир и непреходността на човешките и християнски ценности.

През 2010 г. спектакълът е удостоен с наградата "Културна атракция на 2010 г.", присъдена от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: