Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици от Варна отбелязват Европейския ден на морето
Автор: Екип Varna24.bg 16:13 / 17.05.2017Коментари (0)1675
© Varna24.bg
Басейнова дирекция "Черноморски район" ще отбележи Европейския ден на морето - 20 май с учениците от занималня "Патиланци". Децата ще гостуват в дирекцията на 18 май. Експертите ще им разкажат за уникалността на нашето море, за действията на институциите по опазване на чистотата и биоразнообразието му и ще проведат ситуационна игра.

Обявяването на Европейския ден на морето през 2007 г е сред ключовите инициативи на Интегрираната морска политика на ЕС. Той има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и насърчаване изграждането на европейска морска идентичност. Известно е, че морето винаги е било с ключово значение за благоденствието на Европа - дължината на крайбрежието на континента ни е почти 70 000 км. 22 са държавите-членки на ЕС, които имат излаз на море или са островни държави. Крайбрежните региони са дом на 40% от населението на ЕС, създават 40% от икономиката му и дават работа на 5 млн. души.

Първият всеобхватен правен инструмент на Европейския съюз, насочен специално към опазването на морската среда е Морската директива. Тя "установява рамка, в границите на която държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да се постигне и поддържа добро състояние на морската околна среда най-късно до 2020 г.". За тази цел е необходимо разработването на Морски стратегии с програми от мерки.

Националната Морска стратегия беше приета от Министерския съвет на 28 декември 2016 г. и е основа за изпълнението на дейностите по проучване и опазване на морската околна среда през 2017 - 2021 г. Основна част от планираните мерки са с институционален характер, в отговор на необходимостта от ефективно организиране на регулаторните механизми по отношение на дейностите и ползванията, влияещи върху състоянието на морската околна среда и за осигуряване на оптимална координация между компетентните органи за прилагане на изискванията на директивата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: