Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Девненски ученици пресъздадоха гладиаторски битки с боб, леща и слънчоглед
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 19.05.2017Коментари (0)906
©
Живописният и наситен с древна история парк пред Музея на мозайките в Девня се превърна в детско арт ателие. Със средствата на приложното изкуство петокласници и шестокласници пресъздадоха своите представи за гладиаторските битки в античния амфитеатър на Марцианопол, чиито руини са част от съвременния екстериор на квартал "Река Девня".

Инициативата за детското арт ателие е на общината и е по повод Международния ден на музеите - 18 май. В нея се включиха общо 20 ученици от двете девненски училища.

Директорът на музея Иван Сутев въведе децата в темата, разказа им за древната история на града и за гладиаторите - едни от най-легендарните фигури в човешката история.

Нещо повече - Музеят на мозайките съхранява веществено доказателство за гладиаторските битки, които са се организирали в амфитеатъра на Марцианопол.

Става въпрос за надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който според археолозите е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. През Средновековието камъкът е преизползван за покриване на друга гробница, но релефните надписи и изображения, сред които и на куче, са добре запазени.

В рамките на деня учениците претвориха своите представи за гладиаторите и техните ожесточени битки. За целта те използваха пластелин и естествени "мозайки" като слънчоглед, боб, леща и др.

На събитието присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова, секретарят на общината Елка Драгулева и други служители на местната администрация. Заместник-кметът благодари на учениците за проявеното старание и талант, като отчете, че темата на арт ателието не е била никак лека. От името на общината децата получиха като подарък изобразителни материали и пособия за рисуване.

Художествените произведения от арт ателието бяха изложени в Музея на мозайките. На 3 и 4 юни те ще обогатят пространството в близкия амфитеатър, където ще се проведе античният фестивал "Марцианопол - животът в древния град".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: