Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Училище за бодигардове: Те са само на 19, а вече знаят как да спасят човешки живот
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 21.05.2017Коментари (0)1488
© bTV
Те са само на 19, а вече знаят как да задържат заподозрян, как да отцепят опасен район и как да спасят човешки живот.

Марио Крачунов влиза в ролята на престъпник, но мечтата му е да защитава живота на президента на България. Казва, че най-много се страхува да не може да си свърши работата.

За живота си не се страхува толкова, защото щом си решил да станеш личен охранител си подготвен за най-лошото.

За да бъдеш бодигард не е нужно да имаш мускули, а остър ум, казва Марио.

"Охранителят трябва да изпълнява много задачи наведнъж. Първо трябва да е бдителен, второ трябва да може да познава езика на тялото. Ние изучаваме от оръжезнание на всякакви видове оръжия, до право - кога можем да употребяваме сила, кога можем да извадим оръжие. Охранителят трябва да е мултифункционален, да може да говори с хората", коментира той.

Левен Асенов е най-възрастният ученик сред групата - на 25. Не се вижда като бияч, а като жив щит. Желанието му да предпази близките си го е довело до тази мечта и цел.

Той посочва, че решението му не било посрещнато добре от семейството му, защото си представят картини като по филмите - взривове, бомби и куршуми.

Сред всички момчета има и две момичета, които виждат бъдещето си като охранители.

Цветелина Сейкова сподели, че иска да се научи да борави добре с оръжие и да знае как да реагира в дадени ситуации. Решила е и да кандидатства във Военен университет, за да служи на държавата.

Николай вече е извървял пътя, за който тези деца мечтаят. Бивш служител е на сектор "Издирване и задържане" във Военна полиция към Министерството на отбраната. В момента той е преподавател по "Тактическа подготовка, стрелба и бойни техники".

"Най-опасната ситуация в кариерата ми беше, когато бяхме в Ирак през 2005-та година. Когато по време на един от патрулите бяхме обстреляни с автомат "Калашников". Успяхме да ги неутрализираме и съответно се махнахме от ситуацията", споделя той.

Страхът да загуби живота му е постоянен спътник. "Ако няма страх означава, че просто си луд", категоричен е Николай.

Когато приема работата в колежа преди 2 месеца, той смята, че ще се сблъска с деца. Оказва се обаче, че го очакват хора с изградени характери. "Нещата, които искам те да запомнят е да бъдат на първо място дисциплинирани, да имат лоялно отношение към себе си и към останалите", категоричен е преподавателят.

Красимир Цветанов също посвещава живота си на защитата на човешкия живот. Но пази в тайна кого е охранявал в миналото. В момента той е преподавател по "Бойно-приложни техники и тактика на личната охрана". По думите му да бъдеш лична охрана е изключително голяма отговорност, която означава да знаеш и да можеш много, да загърбиш инстинктите за самосъхранение и да запазиш живота на друг човек, не на себе си. 

"Това понякога не се разбира. Има много хора, които се представят като лична охрана, но те са си биячи, селски хитреци. Най-сериозното оръжие на личната охрана е мисленето", посочва той.

Противно на очакването, работата на охраната е да предотврати насилието. " Истинската охрана е невидима. Бизнесмените трябва да си свършат работата, те не трябва да бъдат притеснявани, не трябва да бъдат отвлечени и всъщност това е работата на личната охрана", обясни експертът.

Дисциплина и самоконтрол са двете ключови думи в колежа. Учителите им ги възпитават не на смелост, а на знание и уважение към личността.

"Най-важното е да не се надценяват. Те са поколението, което седи пред компютрите и електронните игри. И винаги може да направи така, че да рестартира играта. Докато в живота всъщност няма такава възможност".

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: