Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разнообразна програма на "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 30.05.2017Коментари (0)1408
©
Разнообразната програма на 25-ото юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято", което ще се проведе между 1 и 11 юни в град Варна, включва тази година голяма палитра на взаимодействие между театър и музика в най-различни сценични форми.

Отриващият спектакъл от Китай "Ужасената душа: Макбет" (1 юни, 19:30 ч. Драматичен театър, Основна сцена), част от международната селекция, представя високата традиция на т.нар. пекинска опера с над двувековна история. Пекинската опера е китайски традиционен театрален жанр, който съчетава драматично действие, музика и движение. Тя се смята за едно от основните културни богатства на Китай, а през 2010 г. ЮНЕСКО я обявява и за световно културно наследство. "Ужасената душа" разказва китайски вариант на трагедията на Уилям Шекспир "Макбет" с изпълнявани на живо арии и мелодии, които предават най-добрите традиции на китайската музика, а ярката хореография съчетава виртуозни акробатични номера с техники от китайските бойни изкуства. Спектакълът е носител на наградата за най-добро представление в Китай. Той гостува с подкрепата на Посолството на НР Китай в България.

На 4 юни от 19 ч. на Сцена "Филиал" международната селекция продължава с унгарския спектакъл "Дневникът на един луд" с режисьор едно от най-актуалните в момента имена на европейската сцена - Виктор Бодо, носител на Европейската театрална награда "Нови театрални реалности" за 2016 г. Под кожата на чиновника Попришчин навлиза един от водещите актьори в Унгария Тамаш Керестеш. Той е и художник на сценографията и автор на необикновената музикална среда. Керестеш миксира на живо най-различни звуци, шумове и гласове, повеждайки зрителя в изкривеното съзнание на своя герой. Продукцията гостува с подкрепата на Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София.

Отново на 4 юни, но от 17:30 ч. на сцената на Кукления театър фестивалната публика ще може да види неподражаемия концерт-пърформанс на Иво Димчев "Songs from my Shows". След като с него световноизвестният пърформър обиколи Европа и САЩ, сега той го представя в рамките на програмата "Шоукейс". "Songs from my Shows" събира над 15 песни от свои спектакли на Иво Димчев, които той представя като самостоятелни музикални творби в характерния за него стил, в който всичко е възможно.

Една изключително оригинална сценична форма намира място в международната фестивална селекция - театралният и филмов концерт "Кино на живо". Той е създаден от американския документален кино режисьор Сам Грийн, който има номинация за "Оскар" зад гърба си, и от аниматора Брент Грийн. На фона на музика на живо те прожектират кадри от свои филми и разказват историите зад тях - за дълголетниците на Америка, за това какво е записвал тайно великият Луис Армстронг и др. "Кино на живо" може да се види на 6 юни от 21 ч. на Сцена "Филиал" на Драматичния театър. Продукцията гостува с подкрепата на Програма за българо-американски обмен в областта на сценичните изкуства на Фондация "Америка за България" и Фондация "Арт Офис".

Международният театрален фестивал "Варненско лято" ще представи съвместно с Музикалния фестивал "Варненско лято" спектакъла "Desplante" с новата звезда на съвременното фламенко - Едуардо Гереро от Испания ( 8 юни, 20:30 ч., зала 1 на Фестивалния и конгресен център). Той е придружен на сцената от безупречния глас на Емилио Флоридо и красивото звучене на китарата на Хавиер Ибанес, които създават истинска наслада за сетивата. Спектакълът печели първа награда на най-престижния фестивал за фламенко "Минас де ла Унион" в Мурсия, Испания и награда на публиката на Festival de Jerez 2017. Продукцията гостува с подкрепата на Посолството на Испания в София и на Институт Сервантес - София.

И още един атрактивен театрално-музикален жанр е част от основната селекция на юбилейното фестивално издание. Това е бродуейският куклен мюзикъл за възрастни "Авеню Q" (11 юни, 18:30 ч., Драматичен театър, Сцена "Филиал"), продукция на Столичния куклен театър. Отличен с три награди "Тони", той се пренася за първи път на българска сцена с помощта на опитния в жанра американски режисьор Уест Хайлър, поставял за знаменития "Цирк дьо Солей". Резултатът е успешна симбиоза с българския екип със специалното участие на Рафи Бохосян. Всички песни са с акомпанимент на живо в изпълнение на пианиста Ангел Николов.

Финал на официалната фестивална програма ще сложат близките приятели на форума Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на 11 юни от 21:30 ч. в Археологическия музей с песни от последния албум на групата: "10 ½".
За втора поредна година Международният театрален фестивал съвместно с Музикалния фестивал "Варненско лято" ще представят инициативата Метрополитън опера на живо от Ню Йорк на 12 юни от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Този път сателитната прожекция от световната оперна сцена ще бъде на "Травиата" от Джузепе Верди с участието на българската прима Соня Йончева. Метрополитън опера на живо се представя с подкрепата на Фондация "Америка за България".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: