Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Размина се домашният арест на наркотрафикант, влиза зад решетките
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 30.05.2017Коментари (0)1352
© Varna24.bg
Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд - Варна от миналата седмица, с което спрямо Радко Маринов, разследван за притежанието на 46 кг хероин е бил определен "домашен арест".

Припомняме, че първата съдебна инстанция не е намерила достатъчно основания в събраните при разследването доказателства и материали, които да обосноват предположението, че Маринов е съпричастен към хероина, открит в лекия автомобил. Колата е била намерена на 20 май, тази година, а в нея органите на реда открили 46.305 кг хероин. Според обвинението, ако наркотикът бъде разпределен за нуждите на нелегалния пазар, то това биха били повече от 46 000 дози, всяка от които на стойност около 30 лв. Така стойността на конфискувания хероин може да достигне повече от един милион лева.

Днес втората съдебна инстанция разгледа частния протест на Окръжна прокуратура-Варна и жалбата на обвиняемия срещу определената първоначална мярка за неотклонение. Основанията на двете страни за протест и за жалба са свързани с въпроса за наличието на обосновано предположение, че привлеченият като обвиняем мъж е съпричастен към престъплението.

Варненският апелативен съд намира, че атакуваното определение на ОС-Варна е вътрешно противоречиво и в открито противоречие с НПК. От една страна първата съдебна инстанция е намерила, че няма доказателства, които да обосновават предположението, че Маринов е съпричастен към деянието, а от друга страна, съдът е определил втората по тежест процесуална мярка за принуда "Домашен арест".

Въззивната апелативна инстанция коментира няколко групи доказателства и факти, събрани в първите дни на разследването, в това число и представените днес протоколи от разпит пред съдия на обвиняемия, на други свидетели, както и проведения следствен експеримент. Анализът им води съда до извода, че е било установено как хероинът е поръчан от обвиняемия и е бил доставен от негов приятел, който е и основният свидетел на разследването. Събрани били гласни доказателства, които проследяват движението на лекия автомобил, в който е открит хероинът. Показанията на основния свидетел, който твърди, че е предал процесния автомобил на обвиняемия били потвърдени и от други гласни свидетелства и факти.

Според Варненския апелативен съд, събраните доказателства и материали в първите 10 дни от разследването водят до формирането на обосновано предположение, че Радко Маринов е съпричастен към голямото количество наркотик, открит в багажника на лекия автомобил "Опел Корса". Съдът отчете тежестта на престъпната дейност, която е укорима, обществено опасна и се наказва строго от закона, както и голямото количество на задържаното наркотично вещество. Това са факти, които водят втората съдебна инстанция до извода, че е реална опасността обвиняемия да има противоправно поведение или да се опита да се укрие от наказателно преследване.

Варненският апелативен съд намери, че единствената правилна и законосъобразна мярка за процесуална принуда спрямо Радко Маринов, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за притежанието на 46 кг хероин, открит в багажника на лек автомобил е "задържане под стража". Обвиняемият беше задържан в съдебната зала.

Определението на втората съдебна инстанция е окончателно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: