Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ-Варна съветва как да се справим с кърлежите
Автор: Пламена Николова 10:56 / 31.05.2017Коментари (3)4759
©
РЗИ-Варна дава полезна информация как да се справим с кърлежите, видя Varna24.bg. 

Ето и полезна информация относно наглите кръвопийци:

Специалистите съветват да бъдат избягвани посещения в райони с гъста растителност и висока влажност, поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата да се използват утъпкани и лишени от буйна растителност места;

Да бъдат използвани репеленти (отпъждащи кърлежите препарати) под формата на лосиони, спрейове, кремове и др.;

Препоръчва се и предпазно облекло - панталони с пристегнати крачоли, дрехи с дълги ръкави, високи обувки;

Необходимо е оглеждане на тялото за наличие на запити кърлежи, които своевременно следва да се отстранят, като се внимава да не се спукат или смачкат;

Редовно трябва да преглеждаме и домашните любимци;

Как се свалят кърлежи при ухапани пациенти?

Кърлежите не се третират предварително. Улавят се близо до кожата с пинсета, или ръка облечена в ръкавица и се изтеглят, като се внимава да не се разкъса тялото или да не се откъсне устният апарат. Ако част от устния апарат се откъсне и остане в кожата той се отстранява със стерилен инструмент в лечебно заведение. 

Мястото на ухапване се обработва с йод или спирт. Ухапаният трябва да се самонаблюдава 30 дни за:

Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото;
Локални прояви - на мястото на ухапване - зачервяване, оток, болка;
При подобни симптоми е задължителна консултацията с личния лекар или специалист инфекционист.

В РЗИ-Варна работят две лаборатории в помощ на гражданите след ухапване от кърлеж - биологична и вирусологична. В биологичната лаборатория се приемат кърлежите свалени от хора след ухапване. Извършва се систематично определяне на
вида кърлеж и степента на кръвонасмуканост.

Във вирусологичната лаборатория се извършва изследване за Лаймска борелиоза поне 21 дни след ухапване от кърлеж или при наличие на клинична изява на заболяването, установено от инфекционист или кожен специалист. Като първа стъпка
се прави изследване по метода ELISA. След установяване на положителен резултат се прави потвърдително изследване.

Кърлежите са членестоноги, които спадат към тип Arthropoda, клас Arachnida.

Най-важен в епидемиологично отношение е разред Parasitiformes, към който спада семейството на иксодовите кърлежи, познати още като пасищни. 

Кърлежите паразитират по животните и човека и са преносители на редица микроорганизми, много от които патогенни за човека и животните - вируси, рикетсии, бактерии. Те паразитират върху много групи гръбначни животни (земноводни, влечуги, птици, бозайници), при което причинителите на заболявания могат да се предават от поколение на поколение и от една фаза на развитие на друга. Това ги прави не само преносители, но и резервоари на инфекциите. Кърлежите са преносители на Кримска- Конго хеморагична треска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза, Кърлежов енцефалит, Ку-треска, Туларемия, Бабезиоза и др.

Видът Ixodes, Ixodes ricinus L. заема най-голям дял от всички видове кърлежи свалени от хора.

Възрастните паразитират върху едър и дребен рогат добитък, диви копитни, хищници, зайци, таралежи, а ларвите и нимфите по дребни гризачи, насекомоядни и птици.

Влаголюбив вид, който се среща предимно в предпланинските и планински райони и Черноморието. През последното десетилетие се наблюдава навлизането му в населените места - градини, паркове и вилни зони. Преносител е на причинителя на Лаймската борелиоза, на кърлежовия менингоенцефалит, ерлихии, участва в разпространението на туларемия.

Лаймската борелиоза се проявява с общи симптоми (отпадналост, повишена температура, увеличени лимфни възли) и кожни промени, а при част от пациентите и със засягане на нервната система, сърцето и ставите. Род Rhipicephalus Rhipicephalus sanguineus Latr - кучешки кърлеж.

Той паразитира по хищни и копитни диви и домашни бозайници, често кучета и по рядко по говеда, зайци коне, котки. Напада и човека. Предимагиналните фази се намират по кучета, дребни бозайници, гризачи. В България е разпространен в южните райони и Черноморското крайбрежие.

Еритема мигранс при Лаймска борелиоза - главен преносител на причинителя на Марсилската треска, пироплазмоза по кучетата. Носител е на C. burnetii.

Марсилската треска протича с висока температура, втрисане, ставни и мускулни болки до скованост, понякога гадене и повръщане, характерен пъпчест обрив по цялото тяло. На мястото на ухапването често се появява характерно възпаление (черно петно), рядко се установяват поражения на централната нервна система, храносмилателния тракт, бъбреците, панкреаса, сърцето, белите дробове, черния дроб, кожата.

Rhipicephalus bursa can. Et Franz -предпочита мек и топъл климат, но без изобилна влажност или голяма сухота на въздуха. Имагото паразитира предимно по едри и средни бозайници с предпочитания към овце и кози. 

Предимагиналните фази се хранят предимно по едри и средни бозайници. Преносител на бабезиоза, пироплазмози, бруцелоза.

Dermacentor marginatus (Sulz) -най-често срещаният вид от Род Dermacentor в България. Възрастните паразитират по вълци, кучета, зайци, таралежи, а предимаиналните стадии по дребни насекомоядни, гризачи и дребни хищници. Те имат и голямо медицинско значение като преносители на кърлежови рикетсиози, чума, туларемия, кърлежов менингоенцефалит.

Hyalomma marginatum(plumbeum) - обитава по-топли и равнинни местности в почти цялата страна. Преследва гостоприемниците си на разстояние до 200-500 м. Имагото паразитира по едри топлокръвни, а ларвите и нимфите по птици и зайци. Преносител на вируса на Кримската-Конго хеморагична треска.

Род Haemaphysalis - срещат се най-често два вида - H. punctata и H. sulcata. Разпространени са в гористи и храстовидни участъци, както в по-топлите региони, така и в места с мек и влажен климат. Срещат се в цялата страна. Участват в циркулацията на кърлежовия енцефалит. Преносители са на Ку-треска и кърлежови петнисти трески.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: