Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Най-важният проект е изграждането на нова библиотека
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 01.06.2017Коментари (0)1723
©
Детските и младежки литературни дни "ВарнаЛит 2017" започнаха. Събитията от програмата бяха обявени на пресконференция, на която домакин беше кметът Иван Портних, с участието авторите Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Стефан Пастис / САЩ/, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Вал Стоева и други автори, Кристияна Димчева от РБ "П. Славейков". Водещ на събитието бе Георги Тошев.

"Благодаря на всички, които направиха възможен фестивала "ВарнаЛит". Радвам, се че инициативата стартира в навечерието на детския празник 1-ви юни. Вярвам, че с първото издание поставяме основата на една дългосрочна традиция в нашия град. Това е част от политиката на Община Варна - възпитаването на децата от най-ранна възраст в любов към книгата, културата и духовността. Над 3000 деца Ви очакват с следващите дни в 30 училища. Инициативата е част от усилията ни за утвърждаването на Варна като град на знанието, с което се опитваме да надградим титлата "Варна - Европейска младежка столица", заяви кметът Иван Портних. Благодаря Ви за домакинството и затова, че превърнахте думите си в реалност, каза Зарари Карабашлиев. Вал Стоева представи програмата и авторите, участващи в литературните дни.

"Най-важният проект е изграждането на нова библиотека. Целта ни е не само да направим дом на книгите, но и културно средище, място за различен вид събития и прояви и социализация на младите хора. Радвам се, че напредваме в този процес, реализирахме международен конкурс с над 400 участници. Спечелилите конкурса - холандското проектантско бюро, финализират техническия проект. Работим активно и по осигуряване на средства за изграждането на библиотеката - общината ще финансира част от проекта, разчитаме и на подкрепа от правителството", каза още кметът Иван Портних.

"Този фестивал прави една друга невидима библиотека. Самата сграда ще бъде безсмислена, ако нямаме читатели - строеж на библиотеката и строеж на читателите. Това се опитват да правят писателите, които са дошли. Идваме тук за кауза, защото е важно децата ни да имат памет за книгата, да им покажем, че четенето е ценност. Смисълът на този фестивал е през книгите и през това, което младите хора четат, да тръгне разговор между тях и нас", каза писателят Георги Господинов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: