Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ниски заплати прогониха желаещите да работят по морето
Автор: Екип Varna24.bg 08:32 / 14.06.2017Коментари (21)18192
© Varna24.bg
Проблемът с работната ръка по българското Черноморие става осезаем. Хотелиери търсят персонал почти за всички позиции - камериерки, пикола, сервитьори, бармани, готвачи, преводачи, аниматори, съобщи "Труд". "Причините за недостига на работна ръка са ниските заплати и кратката заетост. Предлагат се между 500-600 лв. за нискоквалифициран труд, 600-700 лв. за рецепцията, където трябва и чужд език", заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

По думите му недостигът в ръководните позиции по Северното Черноморие е около 10%. На юг бизнесменът Веселин Налбантов, който е един от големите хотелиери в Слънчев бряг и заместник-председател на Съюза на собствениците описва ситуацията така: "Казал съм да наемат всичко, което мърда. Да, даваме 600 лева за почистване, но за хора в пенсионна възраст този доход може да е добра добавка към пенсията". Налбантов е категоричен, че на ръководни кадри се предлагат заплати от 1500 до 2000 лева, но и там има проблем с намирането им.

Ниските заплати в туризма са ясно илюстрирани и в официалната статистика на НСИ. Със средна заплата от 611 лева секторът "Хотелиерство и ресторантьорство" е в дъното на класацията по доходи в страната при средно общо възнаграждение от 1036 лв. в края на март. Хотелиерка с над 30 години в бранша от Южното Черноморие, пожелала анонимност, прави емоционално обяснение на ситуацията: "Нещата са страшни. Чакаме учениците от гимназиите да свършат годината, за да ги наемаме за основен персонал, но качеството не е добро. Бягат към Западна Европа и ние не можем да им дадем нищо".


Тя се надява на внос на хора от чужбина, но е скептична, че един украинец, например, ще е добър кадър в наш хотел, най-вече заради езиковата преграда. "Още преди сезона бизнесът заяви нужда от между 6000 и 8000 чужди работници. Много от работодателите трябва да разберат, че за обучен кадър трябва да платят повече. Моите студенти признават, че предпочитат да работят в чужбина, не само заради факта, че заплащането е в пъти повече, но заради това, че всичко е регламентирано. Всяка минута работа отгоре, всяка длъжностна характеристика", коментира и Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дали не може да обучат шимпанзета - само банани ще трябва да им купуват....
-1
 
 
Въпросът е: -Кой са ръководните кадри който трябва да се назначат на 1500-2000 лв.....?????
+1
 
 
Така е, като не дават пари няма да има кой да им работи. Кой нормален ще си остави постоянната работа за да работи лятото за минимална заплата и да се занимава да обслужва идиоти.
+1
 
 
Така така, ще търпите ! Евтина работна ръка, ама друг път. Шефа кара последния мерцедес и вика "няма пари", докато персонала работи по 15 часа за по 300 евро. Само че вече няма как да се случи... тези пари се вадят в големите градове и без някой да те навиква като куче. Няма да има нормален персонал докато няма нормални условия за такъв, ама на господата са им дебели главите, за да го разберат
+1
 
 
и кои са чужденците които ще работят за 300 евро....???
0
 
 
Само такааааа,за мерси на тия тъпаци няма да им се давате
+1
 
 
Искам да науча името на един собственик на хотел, който да не кара луксозен автомобил, да няма луксозен дом и луксозна любовница. И, нека се опита да ми обясни, " с колко ТРУД си е изкарал тези пари". А, работниците му едва си подготвят децата за училище наесен. Призовавам: Всичко читаво да си търси хляба в чужбина! Ако искат, не украинци а марсианци да идват тук. Това, с чуждите работници, го слушаме от 10 години. То не бяха бесарабски българи, българи от македония, гърци и испанци в криза, виетнамци и пакистанци и др. глупости. Ще ти дойде някой в " прекрасната" държава срещу 300 евро? Друг път!
0
 
 
За това лято офертите които отхвърлих са над 20
0
 
 
Какви чужденци ще наемат, те не могат да се разберат с тях, не знаят езици ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: