Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започва ремонт на основните булеварди и улици в "Аспарухово“
Автор: Пламена Николова 13:21 / 14.06.2017Коментари (2)9462
© Varna24.bg
За предстоящите важни проекти на район "Аспарухово" и текущите проблеми за Varna24.bg сподели кметът на района Калина Белмезова.

-Г-жо Белмезова, кои са най-важните въпроси, които стоят на дневен ред пред администрацията на район "Аспарухово"?

-Към този момент вече приключва работата по втория етап от изграждането на охранителните канали - Източен и Западен. Бяха поставени капаците, след като бяха изградени коритата. Приключиха дейностите по облагородяване и оформяне на околната среда върху вече изградените канали. Бяха оформени пешеходни алеи, бяха оформени зони за отдих и беше озеленено. Това беше важен въпрос за решаване пред районната администрация.

-Варненци са нетърпеливи за пускането на Аспарухов мост след ремонта, хората коментират, че привидно мостът е готов, а не се пуска движението?

-Искам да се извиня на всички съкварталци за неяснотите около ремонта на моста, за продължителността му и проблемите, които се създадоха, но обективно ремонтът не можеше да бъде извършен за по-кратък период от време. За щастие започваме летния сезон без задръствания. Пусковия период е 15 юни. По информация на Пътно управление във Варна трябва да се вземат проби за здравината на положения бетон и едва, когато те излязат, и специалистите се убедят, че всичко е наред, съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация. Но сроковете ще бъдат спазени. Дължим извинение на гражданите, независимо, че институцията районен кмет не се занимава с ремонтите. Следващите проекти, които сме заложили за реализиране няма да са толкова тежки и с такава интензивност. Но всички са свързани със строително-монтажни дейности, които са неприятни за гражданите. В тази връзка апелирам за повече търпение и толерантност от страна на гражданите. Реализирането на тези проекти е необходимо, за да имаме един по-уреден и обновен квартал. 

-Плажът на "Аспарухово" е предпочитано място дори за живеещите в другия край на града, има ли наемател тази година, ще бъде ли добре поддържан?

-Плажът на "Аспарухово" е изключително хубав и подходящ за всички възрасти, както за семейства с малки деца, тъй като ивицата е широка, а водата плитка, така и за възрасни хора. Той е спокоен и удобен. Тази година има наемател на плажа, който се грижи за почистването на пясъка, ще има спасители и медицински лица. Той е в прекрасна комбинация с парка, има отлични природни дадености.

-Кои са най-важните проекти, които предстои да бъдат реализирани в района?

-Всички проекти многократно са оповестявани и коментирани. Предвидени са средства да бъдат реализирани и има воля да се случи това по време на този мандат. Това, което предстои да започнем в най-скоро време е проекта за ремонт и разширение на ул. "Мара Тасева". С още две платна ще се разшири тази основна пътна артерия. Ще бъде изградено кръгово движение, с което ще се направи връзката с бул. "Народни будители". Други важни отсечки, които ще бъдат направени след и по време на ремонта са пътят за онкоболницата "Д-р Марко Марков" и продължението по ул. "Георги Стаматов" с включването към ул. "Първи май". И двете улици не са в добро състояние и имат нужда от такъв ремонт. Ще бъде направен ремонт на пътя, който води до училището за деца с нарушено зрение и множество увреждания. След това продължаваме с проектите за ул. "Народни будители" , булевардите "Първи май" и "Кирил и Методий". Така че булевардите и основните пътни артерии в района ще бъдат изцяло обновени.

-Готов ли е проекта за разширение на "Аспаруховия парк"?

-Да, готов е. Той предвижда разширението да е по протежението на канала и ще върви успоредно на ул. "Мара Тасева", като там също ще бъде оформена хубава паркова зона с пейки, ще бъде направена велоалея и ще е отлично място за отдих. И сега хората посещават това място, но то ще бъде облагородено. За целта сме предприели действия по изместването на търговците от руския пазар, като сме им обособили друг удобен за тях парцел. Той се намира точно до Бункера, там ще има възможност да се създаде тържището. Тези два проекта с разширението на ул. "Марат Тасева" и парка вървят успоредно, тъй като парцелите, които са ни прехвърлени от държавата са с тази цел.

-Докъде стигна проекта за рибарското пристанище на Карантината?

-За там има изготвен проект. Предстои да бъде направено едно много красиво пристанище, което ще допълва парка, за който е готов ПУП-а. В парка искам да допълня, че ще бъдат направени алеи, ще има детски и спортни площадки, има заложени средства за всичко. За съжаление, когато е публична собственост процедурите са доста по-мудни, с цел да бъде защитен обществения интерес. Устройствения план трябва да мине за гласуване през сесия на Общинския съвет. Той е и обжалваем и аз съветвам гражданите да бъдат активни в подготовката и преминаването на този процес, за да няма впоследствие реакции, които да забавят строителството. Когато изградим рибарското пристанище и парка ще се радваме на една обща атрактивна зона. Имам информация, че именно от рибарското пристанище в определен ден от годината може да се наблюдава уникално явление на залязващо слънце от Изток.

-Разбрах, че и за квартал "Галата" има предвидени придобивки?

-Да, другото, което предстои да се случи в район "Аспарухово" е изграждането на детски и спортен комплекс в квартал "Галата". Проектът е готов. Очакваме в най-скоро време да започне това изграждане. Защото досега там игрище и възможност за спорт нямаше. Живущите го чакат този спортен комплекс с огромно нетърпение и вярвам, че скоро ще стартира работа по него. Това, което ни е заложено в бюджета е и изработването на ПУП-ПРЗ за "Боровец-Север", "Вилите" и територии, останали във времето назад без планове. Това също е очаквано действие, свързано с инвестиции от страна на Община Варна. От друга страна това ще отпуши възможностите за инвестиции както от страна на частни такива, така и от страна на държавата, когато е нужно да изгражда инфраструктура. По повод на всички тези инвестиционни намерения са и моите най-чести срещи с гражданите. Те се интересуват и често сме на една и съща позиция по отношение на приоритети.

Липсата на планове е предпоставка за незаконно строителство, тъй като по закон ако няма улична регулация, никой не може да строи. На нас ни е много важно да можем да уреголираме територията, за да могат хората спокойно да си строят домовете и вилите. Местностите са вече много атрактивни. Много хора търсят спокойствието на покрайнините на града. Решихме да е ПУП-ПРЗ, за да може гражданите при евентуално строителство да са облекчени при преминаването през процедурите.

-Ще бъде ли решен проблема с честото спиране на водата в района?

-Проблема с честото спиране на водата е във връзка с един дългосрочен проект, който започна във времето преди три години. Водопроводната система в района е стара, централния водопровод е добре, но отклоненията към жилищните постройки са амортизирани. Започнахме поетапно да ги подменяме, тъй като зачестиха авариите. Почти сме приключили. Има останало още малко като работа, така че да може да решим изцяло проблема. Докато не бъдат подновени всички отклонения няма как да бъде избегнато спирането на водата. Твърдя, че в момента авариите са много по-малко, отколкото преди. Започна да е по-поносимо за жителите. Имаме грижата да следим за извършваните дейности и се надявам скоро да приключи тази болка на хората с водната криза.

-Има ли свлачищни процеси в района, които крият рискове за хората?

-Сериозни в квартал "Аспарухово" към този момент няма. Има стари свлачища, които се активизираха през 2012 г. при голямо земетресение в Румъния. Тогава имаше активно свлачище на Галата. Но сега при него няма активно движение. Тогава МРРБ направи зониране на териториите и голяма част от терените от "Аспарухово" нагоре в ляво при изкачване попадат в червена зона. Изчисленията, които направиха към онзи момент предполагаха влагането на много милиони, които да бъдат инвестирани в укрепване. Сега в червените зони не се допуска строителство или само при специални укрепвания, които само в министерството могат да бъдат разрешени. Реално носа на Галата е рисков участък. През 2012 г. едно много голямо парче се отцепи над заведението "Романтика" и по чудо нямаше пострадали. Добре е хората да се съобразяват с природата и да не вървят срещу нея.

-Колко са жителите на района?

-Официално са около 29 000. Но през летните месеци реално, когато варненци излизат от панелките и отиват да живеят по вилите си, ставаме около 35 000. Това лесно се измерва спрямо боклука. Защото според проучване на човек се пада средно дневно 1 кг. боклук. При сметоизвозването боклука се тегли и така добиваме представа по кое време на годината колко са живущите. Има и много летовници, които идват.

-Как се справяте с вандалските прояви в района?

-По отношение на сигурността в района нямаме някакви сериозни проблеми. Що се отнася до вандалските прояви на малолетни и непълнолетни и при нас съществува този проблем. В парка имаме 100 кошчета, от които 80 са счупени. Това е постоянен процес на подмяна на кошчета и пейки и непрестанно отделяне на средства, които можем да вложим в нещо друго, ако има кой да пази. Затова ще настоявам след ремонта на парка да бъде изградено сериозно видеонаблюдение. "Аспарухово" има огромен потенциал за развитие и съм убедена, че скоро ще се превърне в образцов район и един от най-уредените квартали на Варна, в който ще е удоволствие да се живее. Имаме амбицията, тази програма, която сме си заложили, да изпълним през този мандат. Всеки проект е свързан със строително-монтажни дейности, а това усложнява ежедневието на хората, затова отново призовавам за разбиране и търпение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Прочетох първата лъжа, после втората и спрях да чета....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: