Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Все повече стари хора във Варна се оплакват от домашно насилие
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 21.06.2017Коментари (0)1049
©
През последните години има тенденция все повече стари хора да се оплакват от домашно насилие. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" Анна Николова, управител на фондация "SOS - семейства в риск". Става дума за системен тормоз вкъщи от дъщери, синове и близки роднини, уточни тя. Подобни конфликти са тежки и трудно разрешими. Още повече, че и самите потърпевши рядко проявяват инициативата да ни се оплачат, поясни Николова.

Тенденция за засилване на тормоза има и върху инвалидите с физически и ментални увреждания. В някои случаи те са поставени в абсолютна зависимост от настойника им. Като цяло положението с домашното насилие у нас е два-три пъти по-тревожно в сравнение с другите страни от ЕС, каза управителят на неправителствената организация. Според статистиката близо 1 млн. от жените у нас са били потърпевши от него поне веднъж в живота си.

Във Варна има само 1 Кризисен център за жертви на домашно насилие с капацитет 10 места. В него се приемат хора от цялата страна. Местата наистина са малко, но в страната има добре разработена мрежа от организации, които си помагат по проблема, поясни Николова. Освен това община Варна има местна дейност за 20 места и жителите на морската столица могат да разчитат на адекватна и навременна подкрепа.

Много важни за нас са консултантските услуги за психологична, правна и социална подкрепа. Мнозина имат нужда от точно такава помощ, а не от настаняване в кризисен център, каза още Николова.

Тя цитира статистика, според която във Варна съдебните дела за домашно насилие за година са над 200. Проучване, направено пред 3 години в 11 градове на страната, показва, че във Варненския съдебен район тези дела са най-многобройни.

Известно е, че мнозина се страхуват да се оплачат от домашно насилие заради заплахите от страна на близките, но вината и срамът не са добър съветник. Хората могат да ни търсят свободно на тел. 052 609 - 677, обобщи Анна Николова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: