Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близо 100 000 лв. обезщетение ще плати прокуратурата на данъчна от НАП-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 21.06.2017Коментари (0)3096
© Varna24.bg
Обезщетение от близо 100 000 лева ще плати прокуратурата на данъчната служителка от НАП-Варна Марияна Димитрова, която беше арестувана и обвинена в престъпление по служба, но впоследствие досъдебното производство беше прекратено, показа проверка на Дарик.

Димитрова и колегите й Бехтие Османова и Мирослав Нонев бяха задържани на 12 март 2013 г. Тогава от държавното обвинение обявиха, че при разследването срещу тях са събрани доказателства за 22 нарушения, представляващи търговия с влияние и пране на пари.

Данъчните инспектори прекараха 72 часа зад решетките, след което бяха пуснати под различни гаранции - от 5000 до 10 000 лв.

След шумната акция те бяха отстранени от работа, като от НАП-Варна заявиха, че срещу Димитрова и Османова е текла проверка от инспектората на Министерството на финансите заради високия им стандарт на живот. Бехтие Османова се оказа тотомилионер, като представи протокол от Българския спортен тотализатор за спечелен джакпот от 7 млн. лв. в Кубрат, където е работила преди преместването си във Варна.

При ареста си Марияна Димитрова е била с над 16-годишен стаж в агенцията и е заемала длъжността главен инспектор по приходите в отдела за ревизии. В системата на данъчната администрация се е ползвала с добро име и професионален авторитет.

В иска си пред съда тя изтъква, че арестът й на 12 март в 7.30 ч. в дома й е бил извършен демонстративно и шокиращо за нейните близки и съседи. През трите дни, които е прекарала в следствения арест във Варна, е била настанена в студена и тъмна килия заедно с лица от криминалния контингент.

Конкретното обвинение към нея било, че не е събрала необходимите доказателства при издаването на три ревизионни акта. За престъплението Наказателният кодекс предвижда затвор от една до осем години.

Досъдебното производство срещу Димитрова е било прекратено от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура във Варна през юли 2015 г. поради недоказаност.

През този период Марияна Димитрова се променила коренно, твърдят самата тя и нейни близки. Данъчната служителка се чувствала изплашена, сломена, унизена и не желаела да разговаря с никого. Станала емоционално лабилна и постоянно плачела без повод, започнала да мисли и да се придвижва по-бавно, загубила апетит и отслабнала. Непрестанно посещавала лекари, които й открили онкологично заболяване и се наложило да бъде оперирана.

Данъчната служителка изтъква също, че медийното отразяване на ареста е оказало негативно влияние върху семейството й. От нея и съпруга й започнали да странят близки приятели, а дъщеря им била подигравана в училище.

Тъй като Димитрова била отстранена от работа и не получавала доходи, се наложило да търси заеми, за да плаща лечението си и таксите на дъщеря си за образование в чужбина.

Точната сума, която прокуратурата трябва да плати на Димитрова, е 96 926 лева заедно с лихвите. 50 000 лева е обезщетението за претърпени неимуществени вреди, а остатъкът са заплатите, които данъчната служителка не е получава, докато е била отстранена от работа. Освен това държавното обвинение трябва да покрие и 4545 лева разноски по делото.

Решението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: