Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 23.06.2017Коментари (0)1621
©
Началото на лятото идва в Арт Галерия Ларго с много картини, музика и лежерно настроение. От 22 юни до 2 август в галерията ще тестваме нова формула за представяне на художници - сборна изложба живопис "три в едно". В рамките на една изложба, наречена "Малка лятна музика по Ларгото", ще бъдат представени в три поредни двуседмични периода трима автори - Валери Ценов от Пловдив, Цанко Цанков от Варна и Галина Чунтова от София.

Изложбата е наречена "Малка лятна музика", защото двете изкуства - музиката и живописта, са дълбоко и неразривно свързани. Много често в историята на световното изкуство музиката е била вдъхновение за създаването на визуална творба или пък творчеството на някой художник е провокирало най-нежните струни в сърцето на композитор или музикант. Неслучайно в галерия "Ларго" често сме си позволявали волността да обвържем представянето на изложбата на даден художник с музиката, която хармонира най-добре на неговите творби. Така е и този път. Иска ни се посетителите на изложбата да си тръгват от галерията с едно цялостно усещане за красотата и въздействието на изкуството. По време на всяка от трите части на изложбата ще представяме художника и даден стил музика, която смятаме, че пасва на картините му. 

Така първата част от трилогията - изложбата на Валери Ценов, нарекохме "Шансон", защото прекрасните, мелодични, чувствени френски шансони хармонират на творбите на пловдивчанина, опоетизирали женската красота, пълни със символика и с богата, нежна и изискана цветова палитра. В картините на Валери има амазонки, чародейки, феи, изкусителки. Всички те предизвикват мечтания и вълнения, които можем да усетим най-добре, представяйки си топла лятна нощ, тиха, чувствена и пълна с нега песен, носеща се под звездите, сред упойващия аромат на липите.
Първата част от изложбата със специалното участие на картините на Валери Ценов можете да видите от 22 юни до 5 юли.

"Джаз" е озаглавена втората част от изложбата, в която ще представим Цанко Цанков, озвучавайки неговите творби с изпълненията на прочути джазмени. Всички знаят, че когато джазът е в разцвета си през 20-те и 30-те години на миналия век, той среща упоритата съпротива на по-старото поколение, което съзира в него заплаха за традиционните ценности. Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко, които ще види публиката в галерия "Ларго". Скандални, неочаквани, предизвикателни, десетте голямоформатно платна ще предизвикат вълна от интерес и вероятно неразбиране, отричане, възмущение. Но не е ли именно в това силата на изкуството - да преодолява бариери и да руши стени? Затова и изложбата на варненеца ще илюстрираме с гореща и задушна лятна нощ, миризма на страст и тежък парфюм, полюшващи се в ритъма на джазова мелодия тела, вплетени едно в друго, отхвърлящи условностите и табутата.

Втората част от изложбата със специалното участие на картините на Цанко Цанков можете да видите от 6 до 19 юли.
В третата, финална част на изложбата в галерия "Ларго" ще звучи "Рагтайм" на софийската художничка Галина Чунтова. Още щом види творбите й, зрителят ще се усмихне и ще започне да си тактува с крак в ритъма на предшественика на джаза. 

Рагтайма се заражда в южните американски щати, но започва да мигрира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти), тя е заредена с много енергия и жизнерадост, точно както картините на Галина. Авторката представя серия от шест творби, изпълнени с рядко вижданата по галериите техника "сериграфия", чийто главни "герои" са летните дрехи. Ризи, тениски, бермуди, които като че ли "плуват" в морето или се носят в небето, зареждат картините с много лекота, палавост и лятно настроение. Галя Чунтова не е подозирала за поканата на галерия "Ларго", докато е рисувала тези творби. Но тя като че ли ги е сътворила точно за тази изложба край морето, сякаш надниквайки в бъдещето, както само художниците или писателите го могат. И докато разглеждаме картините, ритмите на рагтайма ще звучат, подсилвайки въздействието им. А в една от творбите ще открием, отново "случайно" нарисувана, една от шапките, които носят рагтайм музикантите, свирещи по нощните локали в началото на миналия век. 
 
Третата част от изложбата със специалното участие на картините на Галина Чунтова можете да видите от 20 юли до 2 август.

Очакваме ви на трите вернисажа на трите части от изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" - на 23 юни с картините на Валери Ценов, на 6 юли с картините на Цанко Цанков и на 20 юли с творбите на Галина Чунтова. Вернисажите са от 14 до 18 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: