Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват изложба графика и сценичен плакат на Ищван Орос във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:15 / 29.06.2017Коментари (0)1299
©
Изложба графика и сценичен плакат на Ищван Орос ще бъде открита в Градската художествена галерия "Борис Георгиев Варна".

Експозицията може да бъде разгледана от 30.06.2017г. до 20.07.2017г.

Работно време на галерията от 10 до 18:00 часа всеки ден без понеделник.

Първата среща на варненската публика с един толкова прочут и знаков съвременен визуален артист като Ищван Орос - Homo ludens в света на графиката - идва, макар и със закъснение, в най-подходящия момент. Изложбата на известния график предхожда XIX-то издание на Международното биенале на Графиката - Варна 2017г.

Той е участвал при определянето на наградите на Осмото международно триенале на сценичния плакат (София, галерия на СБХ, ул. "Шипка" № 6, от 6 до 30 ноември 2016г.) 

Десет от най-известните му плакати са част от сборната колекция на международното жури, а темата на триеналето - загадки, мистерии, фантазии - лаконично обобщава неговото многостранно, магнетично и енигматично изкуство, представено в самостоятелната му графична изложба.

Ищван Орос (роден на 24 октомври 1951 в Кечкемет) е световно известен унгарски плакатист, график, графичен дизайнер, илюстратор и режисьор на анимационни филми. Завършва Унгарския университет по изкуства и дизайн при Ищван Балог и Ерньо Рубик през 1975. Започва кариера на сценограф и аниматор. От 1984 използва артистичния псевдоним OYTIΣ или Utisz (произнася се Утис; означава "никой" и е тайното име на Одисей в известната легенда за Циклопите). Междувременно се налага сред влиятелните имена в света на плаката.

Изкуството на Ищван Орос притежава достойнството да преодолява граници и да "пътува" във времето и пространството - Чикаго, Солун, Витлеем, Пенсилвания, Силкеборг, Истанбул, Торун, Хага, Музей на Ешер, Братислава, Есен, Йорверт, Мелбърн, Аржентина, Мар дел Плата, Будапеща, Кечкемет, Гьор, Бреша, Анкара, София са част от тази околосветстка география. Утис/Орос е редовен участник в международни изложби, биеналета, симпозиуми и филмови фестивали, а самостоятелните му изложби и участия в колективни проекти са неизброими. Носител е на множество награди за плакат, графика, анимация, изкуство на книгата. Също така е професор в Западния унгарски университет, съосновател на Унгарската асоциация на плаката, член на Международния алианс на графиката и на Унгарската академия на изкуствата.
Творбите му, наситени с парадоксални обрати, провокативни решения, геометрични трансформации, оптически илюзии, невъзможни обекти и анаморфози са привилегия за едни от най-известните музеи и галерии.

Орос е изкушен от класическите графични техники и ги използва с вещина, а игровото начало е определящо за творчеството му, изпълнено с многозначни препратки към различки културни полета, пластове и символи.

Той осъвременява често използваната през Ренесанса техника на анаморфозата, развивайки я така, че да придаде смисъл и на изкривения образ, независимо от отражението или от гледната точка ("анаморфозис", от гръцки "повторна трансформация", е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала). Така неговите произведения стават носители на по-сложни послания и са провокация към интелекта и чувството за хумор на зрителя.

Изложбата ще продължи до 20.07.2017г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: