Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха първата Улица на занаятите във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 30.06.2017Коментари (1)3795
Вчера официално бе открита първата Улица на занаятите във Варна. Лентата прерязаха Марица Гърдева - председател на ПК"Туризъм, търговия и рекламна дейност" и Недко Радев - изпълнителен директор на ОП"Пазари". 

Гости на събитието бяха зам.-кмета Коста Базитов, Соня Георгиева - директор на дирекция "Туризъм" към Община Варна, Павлин Косев - председател на ВАРХ, общински съветници и гости. Новата атракционна зона е разположена в района на Централния пазар и се очаква през лятото да е сред притегателните места в града. 
 
На площ от девет павилиона на ул. "Дрин", включващи стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство, дърворезба, изработка на накити и демонстриране на мозаечна-смесена техника, майстори-занаятчии ще показват своите умения.

Улицата на занаятите ще дава възможност на жителите и гостите на Варна не само да се запознаят отблизо с тънкостите на българските традиции, но и сами да изработят глинени съдове, картини от морски камъчета, пъстроцветни черги, дялани уникати от дърво и много други интересни предмети. Павилионите са предоставени за безвъзмездно ползване, като занаятчиите ще заплащат единствено консумативите си за месеца.

Улицата на занаятите е създадена по инициатива на председателя на Комисията по туризъм към Общински съвет - Варна, Марица Гърдева. Идеята й е тя да се развие като туристическа атракция, която да върне интереса на туристите към пазарите. 

"Това е един прекрасен атракцион, който ще представя нашите традиции пред чуждестранните ни гости. Ние трябва да сме горди, че сме българи, защото когато минем по тези занаятчийски павилиони не може да не се развълнуваме от красотата, която сътворяват нашите занаятчии, които пазят традицията жива. От друга страна привличането на туристи в тази част на града ще подпомогне както малкия и среден бизнес, така и Общинското предприятие "Пазари", заяви Гърдева.

Занаятчиите на ул."Дрин" са одобрени след конкурс от комисия с председател художника и носител на награда Варна - Венцислав Антонов и представители на туристическия бранш. В конкурсната надпревара предимство са имали кандидатите владеещи чужди езици.

Предвижда се Улицата на занаятите да действа до 30 октомври,а плановете са догодина инициативата да започне на 1 май и да се превърне в традиционна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
До циганските сергии се вписва невероятно!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: