Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В МБАЛ "Света Анна – Варна“ започнаха безплатни изследвания за сънна апнея
Автор: Екип Varna24.bg 15:12 / 03.07.2017Коментари (0)2275
©
Университетската МБАЛ "Света Анна - Варна", съвместно с Община Варна, стартира програма за безплатни изследвания за сънна апнея.

От 03.07.2917 г до края на ноември 300 жители на община Варна и прилежащите й населени места - Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън ще имат безплатен достъп до акустична рино и фарингометрия. Изследванията ще се извършват във Функционалния кабинет от сертифицирани специалисти от Отделението по УНГ в МБАЛ "Св. Анна - Варна", което разполага с най-високото - трето, ниво компетеност.

Прегледите ще се извършват всеки ден, между 9 и 12,00 ч. Записванията стават на телефон: 052/821-356 или на programa_osa@svetaanna-varna.com.

Съвместната програма за безплатно изследване за сънна апнея на общината и МБАЛ "Света Анна" се превръща в традиция, след като стартира пилотно през 2016 г. В рамките на миналогодишната прорама специалистите от екипа на д-р Гален Шиваров успяха да изследват чрез акустична рино и фарингометрия 400 жители на община Варна. Изследванията позволиха прецизно установяване на анатомичните причини за обструкция на горните дихателни пътища на записалите се пациенти със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.

Диагностичното изследване не е платено от НЗОК и практически лишава голяма част от страдащите от този проблем да проверят състоянието си и да продължат с лечението си, което е финансирано от здравната каса, обясни д-р Гален Шиваров. Специалистът припомня, е състоянието не е безопасно и изисква навременна адекватна диагностика и последващо лечение.

В цифри ефективността от пилотното издание на програмата изглежда така: От преминалите през програмата в 2016 г. 400 души 271 са установени като рискови, а при 129 са установени показателли в норма. От 271 рискови 79 са определени като гранични, а другите 193 - като тежки. 221 са с обструкция на двете нива, 29 - на носно дишане, 19 - на фаринкс.

След диагнотични уточнения 366 от 400 изследвани са получили препоръки за последващи оперативни интервенции, поети от НЗОК, които ще позволят значително подобрение, коментира д-р Шиваров.

След първоначалния скрининг, който МБАЛ "Света Анна" и Община Варна извършват безплатно, финансираните от НЗОК последващи интервенции се поемат от специалисти по УНГ или от пулмолози.

Адмирации за усилията да се прави прецизен скрининг на сънната апнея изрази доц. д-р Диана Петкова, МБАЛ "Св.Марина" Варна, председател на Българското дружество по белодробни болести, специалист по медицина на съня.
"Сънната апнея е широко разпространена в популацията и, въпреки рисковете, които крие, се подценява - както от пациентите, така и от здравната ни система, макар че касае всички - от бебета до възрастни хора, коментира доц. Петкова.

"Обструкцията на горните дихателни пътища е сред основните причини за дихателни нарушения по време на сън и предразполагащ фактор за обструктивна сънна апнея. Целта на скрининга е установяването на пациентите с белези за обструкция към въздушния поток, предразполагащи към нарушения на съня. Част от хората са бенефициенти от прилагането на оперативни интервенции и корекции на вродени или придобити аномалии или патологични промени в областта на външния нос и горните дихателни пътища. Скринингът е първият етап за селектиране на пациентите с обструкции, преди насочването им към Център по медицина на съня, където да бъде проведено полисомнографско изследване и включването им в лечебни схеми на неинвазивна вентилация в домашни условия. 

Пациентите трябва да знаят, че заболяванията нарушаващи съня и бодърстването са много и с различна причина: различни обструктивни заболявания на горните и долни дихателни пътища, хиповентилация с различна генеза, безсъние, нощна епилепсия, нарколепсия, съдови заболявания, симптом на неспокойните крака, тумори на мозъка, нарушения във функциите на щитовидната жлеза и мн.др. Едно от тях, най-честото е обструктивната сънна апнея. Това налага прецизна оценка на симптомите и необходимите инструментални изследвания, които задължително трябва да се извършат от сертифициран специалист със съответните компетенции, който да постави диагнозата и да назначи подходящия тип лечение", категорична е доц. Д-р Диана Петкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: