Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българи ли са ромите?
Автор: Екип Varna24.bg 14:03 / 12.07.2017Коментари (7)3308
©
"Българи ли са ромите? - това пита новото видео от канала "ПатриотичНО" във Vbox. Думата роми е българизирана форма на ромá - дума на романи, която е самоназванието на част от циганите. Като първоначален произход се сочи "дом(б)а" от санскрит, което означава "музикант от низша каста". На ромски означава "мъж, съпруг". Думата "цигани" идва от гръцки - асингани, което означава "недосегаеми".

А от кои територии идват?

И тук версиите са няколко. Според някои пристигат от Индия. Други смятат за първо място Египет. Дори и до днес някои роми се самоопределят като египтяни - егюпи, в някои балкански държави. Няма общоприета теория как и защо са се разселили и са стигнали Европа. Ромите са по нашите земи отдавна. За първи път за тях се съобщава около 800 г. в "Хронография" от Теофан Хомологет (Изповедник). Тогава византийският император Никифор I позволил, на манихеи и ацигани да се движат свободно по територията на държавата. Смята се, че части от тях се заселват в Тракия - района на Пловдив и Стара Загора.

След това са част от цялата българска история. За тях се говори и по времето на цар Шишман и през целия период на Османско владичество, когато е имало нови вълни на пристигнали по нашите земи. След падането на комунизма у нас ромите все повече се обособяват в цигански махали като "Факултета" в София и "Столипиново" в Пловдив. Очакванията са до 2020 г. да бъдат между 23 и 25% от работоспособното население.

А неграмотността сред ромите и децата им у нас обаче е висока, в резултат на неуспешната държавна политика за тяхното интегриране. През последните години зачестяват и случаите на напрежение между етнически българи и роми, разпалвани допълнително и от патриотични организации и партии. Така беше в Катуница през 2011 г., Гърмен и столичният квартал "Орландовци" през 2015 г., в Раднево година по-късно, както и последният случай от Асеновград тези дни.










Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.07.2017 г.
0
 
 
''етнически българи и ромите" Ехооо кенеф 24,фукате се колко читатели имате,етнически българи са циганите,турците,арменците,евреите и т.н.,а вие сте меко казано олигофрени
+1
 
 
Правелния въпрос е "хора ли са ромите".
Aнонимен
на 12.07.2017 г.
+1
 
 
"Недосегаеми" е верния превод на думата цигани. Но за това след малко. "Егюпи" или използванаета дума сега "gypsy" пак идва от гърцки, като вече е ясно, че не е вярно и дори в ранните векове е било осъзнато, но думата все пак е продължила да се използва. Та за недосегаемите, или по скоро "тези които не бива да се докосват" идва от там, че това е била най-низщата класа в Индия, полу-прокудена от своите земи, понеже били толкова нечистоплътни и сеели зарази, че не трябвало да бъдат пипани. Разбира се, малко преувеличено, но е показателна в известна степен. След като биват тактично неизвергнати от Индия, хората от тази каста тръгват първо на запад към югоизточните брегове на Средиземно море и оттам на север към Гърция. И тъй като за Гърците те пристигат от юг където се е намирал Египет, грешно са ги възприели като мигриращи на север Египтяни.
+2
 
 
Доста странен въпрос сам по себе си. Нещо като "арменци ли са гърците в България?", "евреи ли са турците в България?" и т.н. Генетично погледнато трудно може да се намери напълно чист етнос. Във всяка страна има единици цигани, които имат в себе си местни гени от смесени бракове, но като цяло те са една твърдо капсулирана и расистки настроена общност, която не търси приобщаване. Шокиращ факт е, че думата "рома" означава "човек", което ги прави навярно единственият етнос в света, който определя себе си като "човеци", а останалите като "нечовеци". Винаги съм се чудел как "ром" се приема за политически коректна дума, след като тя е фрапиращо расистка и обидна за всички останали. В статията пише за теории относно произхода им - такива е имало само в миналото. Вече няма съмнения, че произхождат от Раджастан, откъдето са прокудени. И днес мнозинството индийци гледат с неодобрение на живеещите в този северозападен регион на страната.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 12.07.2017 г.
+3
 
 
Кви цигани бе? Чисти арийци са - не го ли виждате тоя на снимката. Затова един чичко с мустачки най-любезно им е предоставял вагони, да ги приеме по арийските земи.
+5
 
 
Не, не са. Не говорят езика, не плащат ток, вода и данъци, не работят и са неграмотни. Притежанието на лична карта не те прави българин.
Aнонимен
на 12.07.2017 г.
+5
 
 
какви българи ве чисти индийци са. ако искат да се наричат българи да работят, да си плащат данъците, осигуровките и тока. дотогава са имигранти!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: