Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Броени дни до крайния срок за кандидатстване за младежко жури към "Любовта е лудост"
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 24.07.2017Коментари (0)1999
©
До 31 юли е срокът, а участието в конкурса е с пакет от материали, които не изискват специални познания в света на киното. Приоритет са по-скоро демонстриране на интерес, обща култура и комуникативност. От заинтересованите се очаква да подготвят:

1. CV,
2. Мотивация за участие в журито (до 100 думи или 3 минути аудиовизуален
материал),
3. Кратко есе за емоционалното въздействие на филм от програмата на Фестивална КиноАкадемия или от програмния репертоар на Фестивален и
конгресен център - Варна, показан от началото на 2017-а до сега (до 300 думи или 5 минути аудиовизуален материал).

Пакетът за кандидатстване, изпратен на contact@festivalists.com преди полунощ на 31 юли, ще достигне до екип от експерти - Йоана Павлова (журналист и критик на свободна практика в Париж / Франция), Проф. Алекандър Грозев - Директор на фестивала и организаторите на Фестивална КиноАкадемия.

Употреба на сложни критически термини или на смайващи познания за световното кино не са необходими. Напротив, шанс за участие в журито се предоставя на млади хора, които имат усет към аудиовизуалното, но все още не разполагат с образователни и/или професионални възможности да го развият.

"Голяма част от младежките програми към световните кинофестивали са предвидени за вече работещи кинокритици на възраст до 30 години, а тук в "Любовта е лудост" предложението е за всички, които проявяват желание, без да е задължителна експертизата" - уточнява председателят на младежкото жури Йоана Павлова. "Разбира се, на международните фестивали, критериите са много по-сериозни и се пише на английски, при това много :) Казвам го като ментор на подобни проекти в Ротердам и Сараево, а преди това като някогашен участник. При нас сега е първата стъпка за сформиране на подобен формат, затова и критериите за участие вм младежкото жури не са специални и няма да затруднят кандидатите."

По думите на Йоана, "проектът Фестивална КиноАкадемия с организатори екипът от Фестивален и конгресен център са отворени за креативни предложения и идеи, затова имаме реалната възможност и амбиция в работата на младежкото жури да приложим освен световните практики и някои напълно нови методи за анализи, а именно - онези аудиовизуални средства, за които споменах по време на нашите последни срещи във Варна".

Тази година провокация за всички участници, както и за варненската аудитория е гостуването на трима автори от трансграничната платформа Festivalists.com, които ще бъдат акредитирани журналисти на фестивала.

Очаква се Монти Маджийд от Индия, която в момента живее в Прага / Чехия. След като участва в Berlinale Talent Press, работи за различни англоезични медии като критик на свободна практика, а впоследствие основава специализиран собствен блог за храната и храненето като културно преживяване [http://inaclaypot.com]. Разговорите с нея биха били провокиращи от гледна точка на това как преминаването на политическите, културните и личните граници ни променя, особено в ролята на зрители и критици.

С журито ще бъде също и Майкъл Патисън [http://www.idfilm.net] - макар все още доста млад, той е сред звездите на британската кинокритика. Участник в програмите за "прохождащи" критици в Локарно и Ротердам, той вече е ментор във Варшава. Програмира за различни фестивали със слабост към Източна Европа, от скоро посещава киносъбития и като режисьор. "Ако има някой, който може да даде съвет и да мотивира младите за бъдеща кариера в киното, това със сигурност е той" - казва с усмивка Йоана Павлова.

От Италия ще пристигне Томазо Точи, който също е от школата на Berlinale Talent Press, след което в продължение на няколко години работи за този проект. Освен като автор за различни американски издания, Томазо е преводач и специалист по дигитална комуникация. Като италианец, познава много добре проблемите на ерозиралия медиен пейзаж, но също и възможностите за преодоляване на това статукво.

Всички те са поканени от екипа на ФКЦ-Варна и от експерта Йоана Павлова към вече 25 годишния фестивал с история и престиж "Любовта е лудост". Аргументирано тя споделя: "Въпреки младата си възраст, тези киноексперти са доказани специалисти. Тяхното участие и репортажи в световните медии ще даде отзвук на фестивала и разбира се, цвят и нови хоризонти за дискусии, обмен на опит и анализи. Със сигурност приносът им ще бъде ползотворен с иновативни идеи и критика, това е пътят, който реално ще ни доближи до подрастващите млади хора и до световните практики."

Проектът "Варна - Европейска младежка столица 2017" откри прекрасни възможности, провокира към ефективно привличане на младата публика и към интегриране на по-активните. В рамките на този концепт за младежка конкурсна програма от филми и за сформиране на младежко жури, Фестивален и конгресен център е амбициран да предостави шанс не само на тези, които живеят във Варна, но и на завърналите се за ваканция български студенти от чужбина. За тях това е прекрасна възможност за комуникация и за интегриране в подобен международен формат. Такъв проект за ангажиране на българите, които вече са по света е ползотворен и устойчив във времето. Очакванията са в бъдеще да се получи релевантна обратна връзка - тези млади хора, работейки в чужбина, всяко лято с радост да се завръщат към родния, станал скъп за тях фестивал "Любовта е лудост".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: