Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна преди 139 г. на този ден: Издаде се заповед да се отворят кръчмите! Всеки взел бутилка ракия, котле вино и черпи
Автор: Пламена Николова 11:39 / 27.07.2017Коментари (0)2997
На 27 юли, както всяка година, в двора на храма "Св. Архангел Михаил" варненци си спомниха отново за далечната 1878 г., когато тук са били посрещнати войните от XIV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. С молебен и поднасяне на цветя на паметника жителите на морския град отбелязаха 139-годишнина от Освобождението на Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

На тържествената церемония присъстваха кметът на Варна Иван Портних, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, районни кметове, консулът на руската федерация във Варна, варненци и гости на града. 

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата "Св. Архангел Михаил" в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този повод в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен. 

Ето още какво се разказва за този ден във Варна преди 139 години:

"Издаде се заповед да се отворят кръчмите. Всеки взел бутилка ракия, котле вино-черпи. Войниците отговарят им-спасиба, братушка. През нощта целия град беше отворен, факли горяха..."

Такава я описват обстановката в празничния ден съвременниците на това историческо събитие. В спомените на свещеник Христо Върбанов четем следните паметни редове:

"На сутрешния ден Св. великомученик Пантелеймон чука се клепалото...Генерала ме извика и ми каза: "Батюшка, днес войските в 10 часа ще пристигнат в града. На уреченото време чува се музика, всеки българин със сърдечна радост и със сълзи на очи гледа да види отде ще се зададат освободителите. Посрещнахме ги с хляб и сол и аз с кръст в ръце. След като влязоха в града, застанаха на Ченгене пазар пред църквата Св. Архангел Михаил. 800 солдата влязоха в малката черква с едно знаме. Като нямахме тогава молебени, направих молебен на Пресвета Богородица...Генерал Столипин препяваше канона."

Даскалът Димитър Станчев държи прочувствена реч пред освободителите:

"Вий, братя, едни по кръв и вяра, дойдохте и изпълнихте един християнски дълг, като оставихте бащи, майки, братя, сестри, жени, деца и домове. Дойдохте да освободите вашите братя от турското иго.".

Днес кметът на Варна Иван Портних каза:

"По стара традиция сме се събрали тук под лозницата на духовно-просветния център, за да отбележим 139 години от Освобождението на Варна от турско робство. Това място е специално за всички нас, варненци, защото тук дедите ни са посрещнали с хляб и сол руските войски, предвождани от ген. Столипин. Радвам се, че днес сме заедно, за да отбележим този голям празник на града ни. Нека си пожелаем да бъдем достойни граждани на Варна и България и да бъдем още по-сплотени, водени от желанието си да вършим добри дела за града и страната ни. Честит празник!".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: