Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибар: Всички кандидати за забогатяване са в София, от пара щастие няма да намериш
Автор: Екип Varna24.bg 15:20 / 30.07.2017Коментари (1)1883
© bTV
Сгушено сред зеленина на брега на морето, до резиденция "Евксиноград", рибарско селище Траката е като докоснато от Бога. Тук е домът на Коста Радев от повече от три десетилетия насам.

"Една барака. Всичко се започва от една стаичка и след туй - по малко, по малко, тук кухничка, там баничка... като ракови образувания се трупат и това е. Нищо особено няма", казва той за скромната си къща.

Преди да се установи в селището със своята съпруга, Коста работи като журналист в София. Автор е на 17 книги, печелил е доста национални литературни награди. Един ден обаче оставя всичко и става рибар в следване на детската си мечта.

"Животът на рибаря е най-хубавият живот, който може да си представи човек. Даже и да няма риба, какъвто е нашият случай. Какво има в София? Всички кандидати за забогатяване, 2 млн. мераклии се натрупали там, блъскат се, гонят се, бият се. Само една шепа по-щастливи хора са наясно, че от пара щастие няма да намериш. Щастието е съвсем друга категория", казва той.

Запитан дали е щастлив, рибарят отговаря с цитат на Марко Ганчев: "Не съм чак толкова глупав, за да съм щастлив".

"Какво наричат успех? Като покажат преуспели българи по телевизията? Какво значи преуспели? Ами кажете забогатели българи и ги показвайте, ама какво му е преуспялото? Какво му е успехът, че е направил там един палат. Палатът гори по същия начин, по който гори барака като моята. Само че моята, като изгоря, за 18 дни направихме нова и пак влязохме", казва той.

Коста не е построил луксозна къща и едва ли някога ще го стори, но преди четвърт век, с помощта на свои приятели, тухла по тухла, изгражда параклис в селището. Той носи името на свети Николай Чудотворец, небесния покровител на рибарите.

"Преди да влезеш в морето, да запалиш една свещичка, да се помолиш - ако не друго, да се върнеш жив и здрав. Защото не е хубаво да се молиш за риба. Има по-важни неща. За материални ценности е грехота да се моли човек, а и да се молиш, никой няма да те чуе. За здраве, за помощ, за съдействие, да те закриля Господ - за това се молиш. Не да забогатея, Боже дай ми да продам 10 кила риба днес".

Коста е категоричен, че в морето няма кой друг да те закриля освен Господ. И за това е в параклиса всяка сутрин. След това изминава тесните стъпала до своята лодка - "най-красивата", която сам е направил "от първата тресчица до последната".

Рибарят поема към морския хоризонт и се слива с вълните, слънцето и писъка на чайките - неговото щастие.

"Онова не е живот. Това тук е живот. Онова е съществуване, борба за хляб. Как си представяш да ме затворят в апартамент, да ходя на работа от 8 до 18. Ние си носим проклятието. Кажи ми защо всяка козичка може да яде всички видове треви, дето растат, а човек - само това, дето го отглежда с 300 зора? Ами ето ти го проклятието на човечеството", казва той.

Коста признава, че през последните години човек трудно може да се прехранва само с риболовство. С всеки изминал сезон рибата в морето ставала все по-малко. Но не се оплаква, а е благодарен за всеки един малко по-богат улов.

"Тежък е животът на този, който не си харесва работата. Работа, дето ти харесва, какво да ѝ е тежкото? Някой ден, като се върнеш рано сутринта с половин лодка пълни мрежи - ей такива щастливи дни кой ще ги изживее? Всяка вечер благодаря на Господа, че съм тръгнал според желанието си, а не според здравия разум. Основния въпрос преди 40 години беше: "Ти луд ли си?" Даже майка ми, която е варненка, ме питаше "Затова ли се учи?".

На финала на нашия разговор Коста завършва със съвета, че "разумът е много лош съветник в тези неща и трябва да се следва интуицията". През този ден той не хвана нито една риба, но изживя поредните прекрасни моменти свободен в морската шир.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.07.2017 г.
+7
 
 
Този настина е един ЩАСТЛИВЕЦ!ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: