Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отказаха да изменят ареста на служител на МВР, разследван за престъпления
Автор: Екип Varna24.bg 12:37 / 01.08.2017Коментари (0)1261
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на Младен Атанасов - началник група "Оперативен център" в сектор "Пожарогасене и спасителна дейност" в МВР - Силистра, против определение на окръжния съд в дунавския град, с което е била оставена без уважение молбата му за изменение на мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция". Атанасов е привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление (от януари 2016 до 12 юни 2017г.) придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че разкриване на престъпната дейност на МВР служителя е станало, след като в Русе започнало разследване срещу шестима мъже, привлечени като обвиняеми за престъпления, свързани с източване на информация от платежни инструменти, използване на скимиращи устройства, извършени в престъпно сдружаване. Разследващите дейността на групата са събрали уличаващи доказателства спрямо Младен Атанасов. След като станало ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра, материалите срещу него били изпратени в Окръжна прокуратура - Силистра. При задържането на Анатасов в дома му открили копия на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.

Защитата на обвиняемия днес посочи, че 50 дни след започване на досъдебното производство Атанасов все още не разбирал в какво е обвинен, въпреки, че три пъти е бил викан на разпит. За разлика от защитата, прокуратурата намира, че законоустановеният срок за разследване (2 месеца) все още не е изтекъл, но обвиняемият за втори път иска изменение на процесуалната мярка за принуда.

Съставът на Варненския апелативен съд споделя всички аргументи на първата съдебна инстанция, с които е отказано изменението на мярката. Продължава да е налично обоснованото предположение, свързано със съпричастието на Атанасов към повдигнатото обвинение. Припомняме, че от събраните в хода на следствените действия материали и доказателства става ясно, че полицейският служител е поддържал сървър и компютри, разположени в сграда, собственост на един от задържаните при разследването в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Обвиняемият е поддържал интензивна електронна комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии. От 2016 г. до м. юни 2017 година те разменили 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли. 

Разследването разполага с писмени доказателства, според които обвиняем от Русе е поискал от служителя на МВР - Силистра да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси. За втори път тези факти, мотивират втората съдебна инстанция да направи извод, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, обвиняемият може да извърши престъпление.

На възражението на защитата относно правната квалификация на повдигнатото обвинение, съдът отговори, че в настоящия етап от разследването, тя е в правомощията на прокуратурата.

Определението, с което Апелативен съд - Варна потвърди отказа на ОС-Силистра да измени ареста на Младен Атанасов, привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти не подлежи на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: