Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Виолончело на близо 300 г. пристига за откриването на RADAR фестивал във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 01.08.2017Коментари (0)1581
©
След броени дни във Варна започва 4-тото издание на фестивала RADAR, който Европейска фестивална асоциация определи като "един от най-модерните и авангардни в Европа". За поредна година организаторите избират да открият с най-впечатляващия концерт в програмата, като този път това ще се случи на 3 август от 20:00ч. в залата на Градска художествена галерия с дуото Аня Лехнер - Франсоа Кутюрие.

Аня Лехнер, която е сред най-изявените съвременни виолончелистики пристига в България с уникалния си инструмент, който е създаден през 1728г. и за безопасното му пристигане във Варна то ще ползва личен самолетен билет, пътувайки не в багажното отделение на самолета, а до виртуозната инструменталистка.

Двамата музиканти работя заедно в Тарковски квартет и са чест от легендарния лейбъл за съвременна класическа музика - ECM, създаден от Манфред Айхер - неколкократен носител на Грами за продуцентство в класическата музика. ECM е и компанията, открила за света име като Ян Гарбарек и от своето създаване през 1969 става синоним за естетика, която балансира безгранично творчество с безкомпромисна последователност.

Ето какво казва за предстоящото си гостуване във Варна и самата Аня Лехнер:

"Много съм любопитна за хората, светлината, аромата, гледката, храната и музиката във Варна. Досега съм била единствено София, където за първи път свирих различни произведения за виолончело на невероятния български композитор Георги Арнаудов. Убедена съм, че има още какво да се открие и го очаквам с нетърпение."

По време на концерта, дуото Лехнер-Кутюрие ще представи албума си Moderato Cantabile, който е колекция от авторски аранжименти върху произведенията на трима мистици, останали в периферията на музикалната история - Комитас, Гурджиев и Момпоу. В различна степен, музиката на тези композитори разкрива влияния от Изток, по отношение на връзката с традициите на фолклора, ритуалната и религиозната музика, а също и що се отнася до философия. Многото посещения в Армения задълбочават разбирането на Лехнер за контекста, от които се е появила музиката: нейното виолончело поема почти ролята на глас в тези произведения, изследвайки контрастните мелодии в най-малък детайл..

Франсоа Кутюрие тук се представя както като музикант, така и като композитор. Както обложката изтъква, "Години, прекарани в компанията на тунизийския уд майстор Ануар Брахем, изглежда са засилили съзерцателния елемент у Кутюрие като музикант, композитор, аранжор. За разлика от многото импровизиращи съвременници, той не се страхува да разширява границите на мълчанието - което го превръща в естествен преводач за Música Callada на Момпоу."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: