Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Суджукът има два края
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 02.08.2017Коментари (1)2096
© Varna24.bg
Ако се вярва на прокуратурата, един човек е владеел всичко в Добрич и областта през последните десетина години. През него са минавали всички назначения и уволнения в държавните структури и фирми. Разполагал е с достатъчно власт и политически гръб, за да принуждава полицейски началник да прекрати проверка на тирове с незаконен пясък от плажа в Кранево. Оказвал е натиск на разследващи и на окръжния прокурор на Добрич да прекрати делото за катастрофата на бившия зам. финансов министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Красимир Катев, при която загинаха двама младежи. Притискал бизнесмени, като ги заплашвал, че "ще смачка" бизнеса им. Имал такава мощ, че като поиска примерно от месопроизводител фрапиращото количество от 4 т суджук, го получава. Според говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова всичко това не се е случвало отсега или от последните една-две години, а още от 2011 г.

Придобилата (главно заради хранително-вкусовия си сюжет) публичност история с депутата на ГЕРБ от Добрич Живко Мартинов е доста оплетена и в нея трудно ще откриете добри.

Гневът на Цацаров

Върху вече бившия депутат от ГЕРБ и дългогодишен общински председател на партията на Борисов в Добрич Живко Мартинов се стовари цялата мощ на държавното обвинение. Първо главният прокурор поиска депутатския му имунитет и веднага след това даде и специален брифинг. Кой знае защо обаче от всичките пет обвинения, които прокуратурата повдигна на Мартинов - за изнудване, принуда, опит за лично укривателство и принуда спрямо орган на властта, Цацаров разказа в подробности само за едно - това, че Мартинов е поискал от името на премиера Бойко Борисов от бизнесмен от Добрич 4 т суджук, 60 кг телешка пастърма и филе "Елена". Даже уточни и рецептата, по която е бил приготвен въпросният суджук - в него имало еленско месо. Два дни след брифинга Цацаров изпрати в Добрич трима прокурори от специалното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура начело с говорителката на държавното обвинение Румяна Арнаудова, както и десет служители на Бюрото за охрана към главния прокурор. В Добрич даже се шегуват кисело, че барети в града не е имало от "възродителния процес".

Невижданата досега демонстрация на сила от страна на прокуратурата беше оправдана от Арнаудова с аргумента, че има натиск върху свидетелите. "Започнали са масирани проверки от различни институции на бизнеса на свидетелите", каза говорителката на прокуратурата, която по някакъв Гьобелсов модел ръководи и същото това звено "Антикорупция". До този момент обаче нито един от тях не е поискал защита от държавата.

Гневът на Борисов

Ако целта на прокуратурата е била да сложи мигновен край на политическата кариера на Мартинов още преди обвиненията срещу него да влязат в съда и той да се произнесе дали вече бившият депутат от ГЕРБ е виновен, тя беше постигната. Споменаването от Цацаров на името на премиера в "аферата със суджука" предизвика светкавичен ефект. Първо Борисов нареди на изпълнителната комисия на ГЕРБ да смени областното и общинското ръководство на партията в Добрич. А самият Мартинов първоначално се отказа от депутатския си имунитет, а след това доброволно напусна и парламента.

Заповедта на Борисов за кадровите рокади в ГЕРБ - Добрич, беше леко пресилена. Първо, защото малко след парламентарните избори и след като си направи отвод от депутатската листа, областният председател на формацията в Добрич Румен Иванов обяви, че напуска лидерския пост в областта. Така че така или иначе ръководството на ГЕРБ трябваше да избере негов наследник. Засега от общинското ръководство е отстранен само Мартинов. Освен това подобно на структурата на ГЕРБ в Плевен и тази в Добрич не е в добро състояние. След загубата на кметското място от Детелина Николова на местните избори преди две години резултатът на ГЕРБ в Добрич беше определен от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов като катастрофален и той каза тогава, че централното ръководство трябва да обърне специално внимание на структурата в града. Показателно е, че за областен председател беше временно назначен депутатът Пламен Манушев, който не е член на ГЕРБ, а от гражданската квота на партията. Неуспелият кандидат за вицепрезидент, сочен за близък до Цветанов, беше поставен начело на депутатската листа в Добрич на последните парламентарни избори и това предизвика недоволство в местната структура на ГЕРБ, включително и на Живко Мартинов.

От зърното до парламента

Живко Мартинов беше общински председател на ГЕРБ още от основаването на партията, а преди това е бил и в сдружението ГЕРБ. Според негови съграждани натрупва първите си пари покрай сръбския фараон Мирослав Гаич и фирмата му "Югоагент", която беше една от първите финансови пирамиди след демократичните промени. След това започва да се занимава със зърно и през 2007 г. попада в полезрението на данъчните за ДДС измами. Изпратено е дори уведомление до прокуратурата. Ревизиите продължават, но в крайна сметка не довеждат до нищо. Според източник на "Капитал" става дума за класически чадър, който е бил спуснат над него. "Тези, които правеха проверката, и тези, които се опитаха да ги защитят, вече не са в системата. А тези, които ходатайстваха за него, са на ръководни постове", коментира източникът ни. Освен със зърно се занимава и със строителство. В Добрич е построил кооперация. Съсобственик е заедно с още двама души на бившето кино "Родина" в Добрич, което в момента е отдадено под наем на офиси и магазинчета. Преди да стане депутат в предишния парламент, е бил общински съветник от ГЕРБ.

Съграждани на Мартинов го описват като човек, който е надхвърлил компетенциите си. "Много приказваше и злоупотребяваше с името на премиера, но всички го харесваха, защото изпращаше непрекъснато "комплименти" (например риба) за София. Обичаше да черпи, да обгрижва. Ако му вдигнеш телефона, ще дойде веднага или най-малкото ще изпрати някой", казват те. Активисти от ГЕРБ в Добрич казват, че обвиненията за спекулации с името на Борисов от страна на Мартинов не са съвсем безпочвени. От няколко години из града се носели слухове, че бившият депутат оправдава някои свои действия с премиера. Бил близък с бившия директор на НСО, сега шеф на "Авиоотряд 28", Тодор Коджейков от времето, когато той беше лична охрана на Бойко Борисов.

"Проблемът беше, че обичаше да парадира с властовата си позиция. Говореше наляво и надясно, че е съдействал за определени назначения, включително и за такива, с които нямаше нищо общо. Това създаваше впечатление у хората, че той разполага с неограничена власт, което изобщо не беше така", казват активисти на ГЕРБ от града.

По тези причини те се учудват защо точно сега прокуратурата се задейства. Още през 2011 г. бившият полицай Кирил Костов наряза демонстративно партийната си книжка от ГЕРБ и обяви, че в местната структура се е оформило "корупционно каре", като сред посочените имена беше и това на Мартинов, след което премина в редиците на РЗС. Същата година от партията на Яне Янев внесоха сигнал в парламентарната комисия "Антимафия" за установяване на конфликт на интереси на тогавашния председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров за злоупотреба със средства от европейските фондове, свързана с проект на ветропарк в местността Калиакра. Съдружник във фирмата заедно с дъщерята на Лазаров беше Мартинов.

Свидетелите

Активисти от ГЕРБ в Добрич казват, че двайсетина дни преди Цацаров да поиска имунитета на Мартинов, той бил извикан на разпит в ДАНС във връзка със сигнал, който бил подаден срещу него през април. Не бил притеснен от това, защото срещу него периодично били подавани сигнали. Най-активен бил Кирил Костов, който, преди да напусне демонстративно ГЕРБ, искал да бъде назначен на различни позиции - като директор на полицията в Добрич, като шеф на местната ДАИ или ВиК. Обвинявал Мартинов, че пречел на назначенията на дъщеря му и зет му в МВР. "Най-активна беше жена му, която редовно праща сигнали до различни институции", казват те. За конкретните обвинения за рекета под формата на суджук подозират, че идват от местния бизнесмен Антон Проданов, който за кратко бил собственик на месарски цех.

Проданов се занимава и със зърно, а през 2010 г. е имал забрана да напуска страната заради разследване за данъчни престъпления. По същото време името на Проданов изплува в медийни публикации във връзка с имотната мафия във Варна и смъртта в катастрофа на английски гражданин, чийто апартамент след това попада в ръцете на приятелката му. Освен това Проданов е държал дискотека в сградата на бившето кино "Родина", която не работи от няколко години, но е дължал наем на Мартинов и съдружниците му. Според депутати от ГЕРБ от порядъка на 100 000 лв.

А по повод обвиненията на прокуратурата, че е оказвал натиск върху окръжния прокурор да прекрати делото за катастрофата на бившия зам. финансов министър Красимир Катев, местни активисти твърдят, че е имало опити за лобиране от София и чрез други фактори от ГЕРБ в региона, като най-активен в молбите за съдействие бил бивш председател на КФН.

Според депутати от ГЕРБ прокуратурата не разполага със СРС за обвиненията си, а само със свидетелските показания на тези хора, които изглеждат доста компрометирани.

Защо сега

От ГЕРБ - Добрич, имат различни обяснения защо точно сега се активира прокуратурата. Едното е свързано със започналото изграждане на водния цикъл в града, чиято стойност е за внушителните 115 млн. лв. и се преплитат различни икономически интереси. Активисти от формацията на Борисов казват, че Мартинов си навлякъл гнева на депутата от ДПС Делян Пеевски с обвинението, че му пречи да спечели една от обществените поръчки за водния цикъл. Въпросната поръчка на стойност 27 млн. лв. без ДДС, в която участваха 11 консорциума и строителни обединения, обаче беше спечелена в началото на април от "Хидрострой", която купи свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98". Другото обяснение за обвиненията на прокуратурата и последвалото отстраняване на депутата от парламента и от председателското място на ГЕРБ - Добрич, е, че през годините се е получило натрупване от постоянното парадиране на Мартинов с властовите му позиции и не е изключено от ГЕРБ да са решили да сложат край на това.

Така, встрани от трагикомичния сюжет със суджука, историята с Живко Мартинов се връща към тези, които я раздухаха. Прокуратурата трябва да каже защо сюжети отпреди 5-6 и повече години се вдигат сега (при положение че окръжният прокурор е на поста от три години) и как всички хора около Мартинов и в ГЕРБ изведнъж осъзнават за случилото се. Докато това не се случи, комплиментите към София ще текат от цялата страна, а обратно към провинцията ще идва протекцията.

Източник: в.Капитал




Още по темата: общо новини по темата: 2
21.07.2020 »
10.09.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.08.2017 г.
0
 
 
..., интересно защо само за това се говори,след като има в същият момент много,много по важни теми за народа ни, като например обвинителен акт за КТБ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: