Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Посланието на "Камчия“ за мир вече е в Космоса
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 08.08.2017Коментари (0)1389
©
Посланието за мир, което лети на крилете на "Белите гълъби на мирното детство", достигна до борда на Международната космическа станция. Инициативата на Частното средно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" вече носи печатите на орбиталната станция.

"Белите гълъби" полетяха към космическото пространство през миналата година по време на третата смяна "Космосът и ние". Със съдействието на летец-космонавта Павел Виноградов, който гостува в комплекса, хартиените птици на мира, изработени от учениците, успяха да преодолеят гравитацията и пространството, да кацнат на илюминатора на МКС и чрез космическата поща да се върнат обратно в "Камчия". С печатите на МКС са удостоени и снимки на младите гагаринци, които учат и прославят името на своя патрон - Юрий Гагарин - първият човек, полетял в космоса.

Знакът на Международната космическа станция получиха и призовите отличия на Международния фестивал за детско творчество "Звездите на Камчия", който от три години се провежда под знака на ЮНЕСКО. Философията на детското движение "Звездите на Камчия" е, че всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и развивани. Фестивалът има 9-годишна история и над 80 издания. На сцените на "Камчия" са участвали над 100 000 деца от 6 до 16 години от над 60 държави по света.

Космическият щемпел вече лежи и върху детските рисунки, дали надслова на петата лагерна смяна - "Заедно в Космоса - заедно на Земята!", която обедини за втори път през тази година деца от различни народи и националности, в желанието им да получат нови знания за Човека, Земята и Космоса, да се научат да ги пазят и да ги използват с една обща цел - мирно небе. Младите космонавти се обучават от истински звездни асове - първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руските космонавти Александър Павлович Александров и Сергей Авдеев. Ръководител на смяната е Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в "Камчия", който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия.

Изпълнителният директор на Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» Станка Шопова предаде на космонавтите новата книга на инструктора на Юрий Гагарин - Йосиф Давидов - «Мигове от космическата ера» и им връчи почетните грамоти на СОК «Камчия».

«Идеята за космическото образование, за творчеството и знанието, разцъфна като българска роза през тези дни», коментира руският космонавт Александров. «Тук в «Камчия» изживях неповторимо вълнение от срещите си с децата - весели, знаещи, будни, истински бъдещи граждани», допълни Арналдо Тамайо Мендес, който подари на «Камчия» току що излязлата си творба - «Един кубинец в космоса». «Сега ще редактирам следващата си книга, която пиша специално за децата, и в нея непременно ще включа опита на «Камчия», каза още той.

Петимата космонавти и участниците в международната кръгла маса подписаха Обръщение към всички хора по света, към всички политици и държавници - да подкрепят девиза "Заедно в Космоса - заедно на Земята!". То бе подкрепено от известни учени, изследователи, дипломати, общественици.

Обръщението е провокирано от многобройните въпроси на децата по време на лагерната смяна, с които космонавтите всяка вечер наблюдават преминаването на Международната космическа станция в небето над "Камчия". На МКС работят заедно двама руски космонавти, двама американски астронавти и един европейски астронавт, по проекти за благото на цялото човечество, каза първият българин, полетял в Космоса - Георги Иванов. "Защо тогава страните, които представляват, не живеят в сговор на Земята? Нали трябва да вярваме на тези хора, които са горе, защото те от там са видели нашата прекрасна планета - колко е уязвима в космическия безкрай! Трябва да следваме техния пример и да вярваме, че можем да съхраним нашия земен дом само чрез сътрудничество и съзидание", се казва в Обръщението. "Политиците, държавниците, учените, всеки от нас е длъжен да се замисли над мотото на срещата - «Заедно в Космоса - заедно на Земята», каза по време на дискусията д-р Константин Пеев и допълни, че работата с младите хора е стратегическо направление. Участниците в срещата се обединиха около идеята за важността да се обучават и възпитават младите хора. Даден бе пример с "Камчия" където децата се обучават в извънкласни форми по астрономия, космонавтика, авиомоделизъм и др.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: