Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близо 90 свлачища са регистрирани в района на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:31 / 16.08.2017Коментари (0)1217
©
В "Денят започва" по БНТ министър Нанков коментира, че държавата ще отдели 70 млн. лв. за укрепване на свлачища в различни части на страната. Само в района на Варна са регистрирани близо 90 свлачища с обща площ 33 хиляди декара.

И до днес най-опасното от тях остава в местността "Трифон Зарезан", където повече от 10 години брегът се свлича, а панорамният път за курорта Златни пясъци е затворен. Дълбочината на свлачището е повече от 50 метра, а то е от типа "свлачища в движение".

При посещението си във Варна през юни регионалният министър Николай Нанков заяви, че за укрепване на свлачището "Трифон Зарезан" са необходими най-малко 50 млн.лева, които в момента не могат да бъдат отделени от държавния бюджет.

През определен период от време пропада и част от пътя за Златни пясъци до спирка "Журналист". Опасната дупката допълнително натоварва трафика, по който всеки ден минават хиляди автомобили и туристи. За да бъде обезопасен опасният район, изобретателни варненци сами поставят заграждения, като предпазна мярка.

Сред опасните свлачища е и това в местността "Свети Никола" във Варна, което може да остави повече от 50 хиляди домакинства без канализация. Причината е, че земните маси са пропаднали надолу в дерето "Почивка" и оказват натиск върху носещите колони на мостовото съоръжение на колектора за отпадни води "Виница" - "Траката". Така реално Варна е изправена пред екологична катастрофа. Укрепването на свлачището и ремонтът на мостовото съоръжение на колектора ще струва милиони, с които общината не разполага. За реализирането на проекта отново ще се търси помощ от държавата.

Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна: Общата му стойност на този проект възлиза на около 3 милиона, като стойност. Разстоянието е около 250 метра. Както знаете геозащитните съоръжения са едни от най-скъпите и затова са необходими много големи средства. Обявили сме сегашното положение в Междуведомствената комисия, уведомили сме живущите тук, че е опасно. Това е общи линии ситуацията към момента, като решение и като готовност от наша страна. Имаме я, просто финансите ни спират.

Преди години земни маси се свлякоха между Златни пясъци и Кранево, поглъщайки крайбрежен път, постройки и морски фар. Експерти предвиждат в близките години пълно пропадане на пътя, свързващ Варна с Албена и Дуранкулак. Укрепването ще излезе доста скъпо, тъй като се обмисля изместване на шосето. Според министър Николай Нанков проблемът може да бъде решен чрез превантивна култура и по-строг режим на строителство в свлачищни райони.

Защо се издават разрешителни и продължава да се строи на невралгични места във Варна и региона, въпреки опасността от свлачища, за момента институциите мълчат по този въпрос.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: