Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Каварна настоя за ново очертаване на границите на зона "Натура"
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 21.08.2017Коментари (0)1948
©
Кметът на Каварна Нина Ставрева настоява за ново очертаване на границите на зона "Натура" - за комплекса Калиакра. Според директора на Районната инспекция по околна среда и води във Варна, границите са ясни, и те са картирани, според евроизискванията и приети от ЕК. В началото на август министър Нено Димов издаде заповед, с която забрани дейности единствено в понто-сарматската степ.
Цветелина Атанасова и операторът Огнян Колчаков събраха на терен различни гледни точки по темата.

Доцент Антоанета Петрова, която е и контактното лице в България за Евроепйския червен списък за защитени растения е категорична , че понто-сарматската степ попадаща в Натура зоната - Калиакра е уникална, много ценна за биоразнообразието територия. Формирала се е преди 10 милиона години. Половината от степите попадат в резервата Калиакра, който съществува пък още от средата на миналия век.

Доц. д-р Антоанета Петрова - ботаник директор на Ботаническата градина на БАН коментира: "Тя е изключително богата на растителни видове и като такава, като такова местообитание е място за живот на редица животински видове.Тя е част от природното наследство на Европа."

Обследването започва още в далечната 1989 година. По-късно през 2002, когато страната ни води преговори за присъединяване към Европейския съюз е началото на по-детайлни научни изследвания на терените, които са потенциално ценни. Началото на теренната картировка е 2011-2012 година. Преди да бъдат одобрени от Европейската комисия, териториите са минали през цедката на български и европейски проверки.

Ивайло Иванов - биолог: "Всички проучвания се правят с точно определени методики и има механизъм, много добре описан механизъм като пътна карта, който казва върху така събраните данни, определени върху дадената територия и има определения как точно се определя границата по тези числени критерии."

В кметството на община Каварна обаче не вярват на направените проучвания. Казват, че в тях има много грешки, че са засегнати урбанизирани територии. По техни данни степите са 349 хектара, а собствениците са над 2 000. Анализите са от Интегрирания план за управление и от данните за Общият устройствен план и картите, публикувани от Екоминистерството.

Нина Ставрева - кмет на община Каварна: "Не може да не бъде отчетен начинът на трайно ползване на имотите, които попадат в защитените зони. Всъщност онова, към което ние се стремим, е да получим първичните научни данни за теренните проучвания, тук на място и методологията на базата, на която са направени очертанията на защитените зони."

На среща между кметът Нина Ставрева и директорът на Екоинспекцията във Варна все още се сравняват границите на зоните според различни карти. А тя зоната е обявена през 2008 година. Ставрева настоява да се направи прекартиране, според нея това ще е по-евтино от обезщетяване на собственици или дори плащане на наказателни глоби, наложени от Европейския съд.

Шефът на Екоинспекцията във Варна - Христина Генова, контрира - зоните са очертани, минали са през МС, одобрени са от Съвета на Европа и Европейската комисия.

Тръгваме към местата, които според кмета Ставрева безусловно трябва да бъдат изключени от "Натура 2000".

Нина Ставрева - кмет на община Каварна: "В момента се намираме в село Топола в действащ гробищен парк. Селищно образование Божурец, което е селищно образование от 1987г. Цялото е в очертанията на защитена зона комплекс Калиакра и определено като местообитание на понто-сарматска степ."

Христина Генова - директор на РИОСВ - Варна: "Защитена зона може да има навсякъде, където има местообитание на видове, които са приоритетни за опазване. Включително могат да бъдат и в селищните образования. Както и гробища, това вече е въпрос на преценка от експертите."

Нина Ставрева твърди, че местните общности са стресирани, въпреки че цялата информация отдавна е публична и всеки, който се интересува, може да я разгледа.

Нина Ставрева, кмет на община Каварна: "Ами ние търсим грешка и казваме, че тук е необходима смелост на чиновниците от МОСВ, които са допуснали тази грешка."

Сега решаването на казусът "Калиакра" е в ръцете на експерти и работни групи. Но най- важното е да се намери баланс и хармония между природата и хората.

Източник: БНТ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: