Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна с нов фестивал за съвременен танц
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 25.08.2017Коментари (0)2457
©
Платформата за съвременен танц ДВИЖЕЩО СЕ ТЯЛО събира за втора поредна година във Варна преподаватели, ученици, любители и зрители на съвременния танц, поставяйки си задачата Морската столица да се превърне в живо ядро на творчество и обмен в тази малко позната на местно ниво част от изпълнителските изкуства.

Събитието се провежда между 21-ви август и 3-ти септември и включва богата програма от танцови ателиета и творчески лаборатории. Ателиетата или с други думи - танцовите класове - са разделени както по възрасти, съответно за деца и младежи, така и по ниво на подготовка. Така професионалните танцьори ще могат да упражняват далече по-напреднали техники, а начинаещите или хората без никакъв танцов опит ще могат без притеснение да се докоснат до това изкуство. 
 
За първа година част от програмата ще бъдат не само образователни класове, но и танцови представления, насочени към широката публика. Тази стъпка дава заявка образователната платформа да прерастне във фестивал, събиращ във Варна почитатели на това изкуство от цялата страна. Градът, който е световноизвестен с традицията си в класическия балет сега отправя поглед към други изразни средства - не до там класически, но отново изпозлващи поетиката на човешкото тяло. Всички варненци са поканени да станат зрители на съпътстващата програма, в която участие ще вземат гостуващите преподаватели.

Първото представление е ТЕХНОЛОГИЯ НА ЕМОЦИОНАЛНОТО ДЖУДО (26.08 - 19:30ч. - Държавен куклен тетаър- Варна) на танцова компания ДЮН. Хореографията и постановката са дело на небеизвестната Петя Стойкова, а спектакълът се занимава с въпроса - Изхабен ли е танцът като сценичен език? "Съвременното изкуство като че ли изтри с гума поетичното съдържание на танцуването и го замени с всички други възможни изкази, но не и с основното му съдържимо. Да танцуваш е демоде. Танцът си отиде от танца. А заедно с него си отидоха и емоциите." - казва за своята идея авторката. 
В рамките на ДВИЖЕЩОТО СЕ ТЯЛО ще се проведат също две творчески лаборатории - СОЛИПСИС и КАКВО ГОВОРИ ТЯЛОТО ЗА СЕБЕ СИ. 

Специфичното в тях е, че участие взимат не само танцьори, а хора от други области на изкуството като например поезия или актьорско майсторство. Тези две творчески срещи се водят от Саша Додо (Русия) и Атила Бордаш (Румъния), а тяхното представяне пред публика ще бъде съответно на 27.08 и 30.08 от 19:30ч. в Младежки дом - Варна. 

Последното представление в тазгодишната програма е на артисти от Варна и се нарича The Space in Between (1.09 - 19:30ч. - Младежки дом). В него участие взимат Искра Иванова (танцьор и хореограф), Светлозара Христова (артистичен сътрудник), а музикалният фон "Симфониите на планетите" е запис от космическите полети на "Вояджър" 1 и 2. Това е танцов спектакъл/пърформанс с участие на публиката. Покана за разговор с едно човешко тяло, което търси и изследва своите граници. 

В рамките на паралелната програма ще се състоят и две други много любопитни събития. Първото е Танцов джем сешън, който подобно на по-разпознаваемия музикален такъв, включва танцови импровизации. Гост-танцоьори ще са преподавателите от платформата, а за музиката ще се погрижат варненските музиканти, познати от проекта MJam.

Този танцов джаз ще се състои на 27.08 от 22:00ч. в градината на едно от заведенията в Морска градина.
Друго събитие е прожекцията на късометражни филми, на границата на танц и видео арт. Двете прожекции са предвидени за 1-ви и 2-ри август от 21:00ч. на лятната сцена на Държавен куклен тетаър Варна.
Входът за всички събития от паралелната програма е дарение на стойност по желание на зрителя, а събраните средства ще спомогнат за организирането на изданието през 2018. 

Съвременният танц не винаги робува на историята, не търси анализ, непредвидим е в своите изразни средства, но със сигурност е свободен в своето създаване. Свобода, в която се ражда истината на артиста и изживяването за публиката. Организаторите се надяват, че това събитие ще помогне в създаването на култура за посещение и наслаждаване на тази форма на изкуство и ще създаде предпоставки за развитие на повече артисти в областта. 

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, Варна-Европейска младежка столица 2017, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение", администрирана от Фондация "Арт офис".




Още по темата: общо новини по темата: 143
26.04.2018 »
15.12.2017 »
17.11.2017 »
08.11.2017 »
03.11.2017 »
11.10.2017 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: