Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фотоволтаична централа ще заработи в Девня
Автор: Екип Varna24.bg 16:55 / 28.08.2017Коментари (0)1041
©
Фотоволтаична електроцентрала (ФВЕЦ) ще заработи в Девня, след като местният парламент даде предварително съгласие за промяна на предназначението на 4 имота - публична общинска собственост, и изготвяне на подробен устройствен план за изграждане на ФВЕЦ върху тях. Инвестиционният проект е на фирма "4Б СОЛАР" ЕООД, която трябва да го реализира на три етапа до края на 2022 година.

Общинският съвет възложи на кмета Свилен Шитов да сключи договор с дружеството за учредяване възмездно право на строеж за срок от 50 години върху четирите имота, които се водят пасища десета категория. Три от тях се намират в местността Каровча, а четвъртият - в Царското. По предварителни проучвания върху тях могат да се поставят фотоволтаични модули с обща инсталирана мощност до 180 мегавата. Стойността на инвестицията е над 100 млн. евро, което означава, че в местната хазна ще постъпят около 2 млн. евро още при даване разрешението за строеж. Тези около 4 млн. лева са изключително необходими за ремонта и благоустройството на градската инфраструктура, подчерта кметът Свилен Шитов. Местният парламент парламент задължи "4 Б СОЛАР" да превежда пропорционално по сметката на общината по 200 евро на мегават въведена в експлоатация мощност за 50-годишния срок на отстъпеното право на строеж.

Фирмата заема имотите срещу сумата от 110 хил. лева, която е изчислена от лицензиран оценител. До края на 2018 г. "4Б СОЛАР" ЕООД трябва да изгради присъединителна подстанция 110 KV/20 KV и мощност до 5 MW, която до декември 2020 г. трябва да нарасне до 65 MW, а до края на 2022 година - до 110 MW. Най-късно ще бъде оползотворено пасището в местността Царското, което е отдадено под наем до 2020 година.

"С реализирането на тази сделка, от една страна, ще бъдат осигурени всички законови предпоставки за развитието на инвестиционния процес в общината, а от друга - ще увеличим приходите в местната хазна: веднъж еднократно, посредством приходите от правото на строеж, и втори път - от ежегодното получаване на местни данъци и такси, заяви кметът Свилен Шитов. - Също така ще се създадат работни места за експлоатация на фотоволтаичната централа. Съоръжението е от обществена полза, която в определени моменти може да допринесе за енергийната стабилност на града", посочи кметът. По думите му с инвеститора са водени предварителни разговори да покрива 60% от разхода на Община Девня за улично осветление след въвеждане в експлоатация на ФВЕЦ.

От местната администрация категорично опровергаха плъзналите в града злоумишлени слухове, че реализацията на проекта щяла да доведе до масова сеч на дървета. Такива има само по протежението на санитарно-орханителната зона в местността Царското и няма как да бъдат изсечени, защото са извън границите на общинския имот. В останалата част по тези земи дървета няма, а само треви, храсталаци и камъни. Освен това изграждането на фотоволтаиците ще е на достатъчно голяма височина, за да не се възпрепятства ползването на земите и като пасища.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: