Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 04.09.2017Коментари (0)1521
©
Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна в рамките на националната кампания "Право на зрение". Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез ранно откриване на заболяванията, които най-често я причиняват. На първо място сред тях е катарактата (перде на окото).

Кампанията се провежда от Института за здравно образование със съдействието на специалисти-офталмолози. Във Варна прегледите ще се проведат в петък, 8 септември от 10.00 до 12.30 ч. в Център за зрение "Професор Групчева", на ул. "Евлоги Георгиев" 4. Задължително е предварителното записване на тел. 052 644 632.

Прегледите са предназначени за хората над 60 г., които нямат поставена диагноза "перде на окото". Симптомите на пердето са замъглено и двойно виждане, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата. Благодарение на достиженията на офталмологията пердето вече се премахва за минути при амбулаторна процедура, а зрението може да стане дори по-добро отпреди.

Програмата "Право на зрение 2020" е инициатива на Световната здравна организация. Приета е през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута - едно дете. ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. В програма "Право на зрение 2020" членуват международни браншови офталмолозични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.

В рамките на кампанията "Право на зрение" в България миналата година бе направен очен скрининг на над 1000 души. При половината от тях бе констатирано очно перде.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: