Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще се бори за приза Екообщина за 2017г.
Автор: Пламена Николова 12:51 / 05.09.2017Коментари (0)1413
©
Второто издание на конкурс "Екообщина", организиран от Френското посолство в България, привлича все по-голям интерес от страна на представителите на местната власт.

Мотивирани от резултатите от миналогодишната инициатива, голяма част от областните градове са подали документи за участие в конкурса. Сред тях е и Варна, съобщиха за Varna24.bg организаторите. 

И през 2017 г. броят на малките общини, които ще се борят за приза, значително надвишава общините с население над 40 000 жители. 
 
Над 37 общини подадоха повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в четирите категории "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Енергийна ефективност на сградите" и "Устойчива мобилност".
Подобно на първото издание на конкурса и през 2017 г., категорията "Устойчиво управление на отпадъците" е най-атрактивна сред общините. Общо 24 броя са подадените въпросници в тази област, като пет от тях са на общини с население от над 40 000 жители, а 19 са общините с население под 40 000 жители. 

Втората най-предпочитана категория, спрямо броя на подадените кандидатури, е посветена на енергийната ефективност. За отличието в нея ще се борят четири общини с население от над 40 000 жители и 10 общини с население от под 40 000 жители. 

Някои от общините са подали документи и в четирите категории, което е доказателство за активната работа и установени добри практики във всички измерения на устойчивото развитие. 

Подаването на попълнените въпросници в четирите категории бе последният етап от състезателната част на конкурса "Екообщина" 2017. През месец септември жури от специалисти в различните области ще оценява кандидатурите. В края на процеса ще бъдат отличени по две общини лауреати във всяка една от четирите категории. 

Официалната церемония по награждаването ще се проведе през октомври 2017 г., като на нея се очаква да присъстват представители на правителството и местната власт. Лауреатите ще получат специалните награди - учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят ползотворни двустранни отношения.
Корпоративни партньори на проекта са "Рено Нисан" България, Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България, "Софийска вода" АД, част от "Веолия". И тази година, компаниите спонсорират конкурса, като по този начин декларират подкрепата си за устойчивото развитие и добрите практики на местната власт.

Конкурсът "Екообщина" се организира от Френското посолство в България. Поводът за него е стратегията "Европа 2020" и нейната водеща инициатива "Европа за ефективно използване на ресурсите". Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво - от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти.
Конкурсът се провежда за втора поредна година и е отворен за участието на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще следят са: действителни постижения на общините в четирите разглеждани области; проекти за следващите пет години; значимост на средствата, отделени за разглежданите области, спрямо наличния ресурс; оригиналност на инициативите. 

Поканени да участват в "Екообщина" са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията "Устойчиво управление на водите" и до 40 000 души и над 40 000 души за останалите категории.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: