Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областният даде яснота за новата индустриална зона на Варна
Автор: Пламена Николова 14:50 / 07.09.2017Коментари (0)7523
©
Вече е започнало изкупуването на частни парцели за изграждането на новата индустриална зона на Варна. От държавата също ще се искат определени територии. Това сподели за Varna24.bg областния управител Стоян Пасев

"Всички инвеститори, които като областен управител съм приел, като китайците например, имаха желание за два три месеца да построят завод или да инвестират в новата индустриална зона. Само процедурите по ОВОС обаче са три години и те се отказаха. Ето да вземем за пример Пловдив, който има индустриална зона, която работи. Ние сме облагодетелствани от гледна точка, че имаме пристанище и четири общини, които граничат с езерото и пристанище Варна-Запад. Това са Белослав, Девня, Аксаково и Варна. В момента текат процедурите по изкупуване на частни парцели, които попадат в тази територия, както и работа по довеждаща инфраструктура. За мен това е бъдещето. Да съчетаем туризъм с индустрия. Ние подписахме меморандума с тези четири общини и в момента има искане да се прехвърлят държавни територии в полза на индустриалната зона, като трябва да мине процедура през Министерски съвет. 

Надявам се догодина да започнем ефективната работа по довеждащата инфраструктура към тази индустриална зона. Трябва да докараме освен асфалт, ток, вода и канал, за да сме готови за чужди инвестиции.", каза Стоян Пасев

Припомняме, че първи стъпки за изграждането на индустриалната зона на Варна бяха направени през март с подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна, държавната фирма "Националната компания индустриални зони" ЕАД, и "Транзитна търговска зона" АД. В документа подписи положиха кметът на Варна Иван Портних, изпълнителните директори на НКИЗ Стефан Стайков и Антоанета Барес, и Юлиян Гендов, председателят на ТТЗ.

"Целта е да обединим усилия като стратегически партньори за развитие на "Индустриална зона Острова", като използваме потенциала на Варна- шестте университета, научните институти, географските дадености, отличната логистика - пристанището, жп инфраструктурата, летището, автомагистрала "Хемус". Имаме отлични възможности за привличане на инвеститори и отваряне на нови работни места. Убеден съм, че с това е пътят за успех - бизнесът ще получават в максимална степен гаранции за своите инвестиции във Варна и региона, бързо обслужване във всяка една стъпка от инвестиционния процес", каза кметът Иван Портних.

"Индустриалната зона Острова" ще обхване терени около 350 дка - общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в западната част на южната промишлена зона във Варна. 

"Обединението със сигурност ще даде възможност за по-бързо решаване на някои проблеми, например, преместване на далекопровода, който минава над единия от каналите, свързващ морето с езерото, и е пречка за някои кораби да стигат до пристанище Варна-Запад, коментира кметът. Инвестициите в инфраструктура ще бъдат съобразени с новите предизвикателства и ще бъдат в плюс и за всички предприятия на острова.

"Вярвам, че ще създадем много добър модел, с който ще привличаме инвеститори и ще направим една дългосрочна визия за развитието на региона", каза Стефан Стайков. Той допълни, че държавната фирма вече успешно партнира с общините Русе, Видин, Свиленград. 

"От няколко месеца основен акционер в "Транзитна търговска зона" са Националната компания и мога да кажа, че за пръв път ние имаме партньор, с когото нещата се променят в положителна посока", каза Юлиян Гендов. Той сподели, че през последните две години има ясна подкрепа за развитието на зоната и от страна на общинската власт.

"Икономическа зона Острова" е втори подобен проект, иницииран от Община Варна. Преди него кметът Иван Портних подписа меморандум с кметовете на общините Аксаково, Девня и Белослав за създаване на "Зона за иновации и развитие Варна". Тя ще развива териториите около варненското езеро, използвайки потенциала на четирите общини - кадри, логистика, терени.




Още по темата: общо новини по темата: 10
11.03.2022 »
05.03.2021 »
25.02.2021 »
03.07.2020 »
05.06.2019 »
13.03.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: