Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спират колите по централен варненски булевард! Вижте в какво го превръщат
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 08.09.2017Коментари (0)3303
©
На 22 септември Варна отново ще се включи в Световния ден без автомобили след 8-годишно прекъсване. За първи път градът се е присъединил към инициативата през 2009 година, когато няколко централни улици са превърнати в зони без автомобили. Събитието е част от Европейската седмица на мобилността. Идеята произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение за ден. Изключение са прави само за градския транспорт и за автомобилите със специално предназначение.

Всяко издание на Европейската седмица на мобилността е насочено към определена тема. Тази година тя е "Чиста, споделена и интелигента мобилност". Освен насърчаване на споделеното пътуване се изтъкват и ползите от по-чистите транспортни средства. Споделеното пътуване е идея напомняща пътуването на стоп, но с важната разлика, че уговорките за ден и час се правят предварително. Използва се и при придвижване в градски условия - до работа, училище или други дестинации. Плюсовете са няколко: пестите пари, защото си делите разходите за гориво; имате компания и се запознавате с нови хора; грижите се за околната среда като не допринасяте допълнително за замърсяването на въздуха; намалявате броя на автомобилите по улиците, което автоматично намалява задръстванията и съкращава времето за придвижване. Подобна идея се разработва в София, а системи за градски велосипеди под наем вече работят в Бургас, София, Русе и Видин.

По време на кампанията ще бъде спряно движението от 10.00ч. до 19.00ч. на моторни превозни средства по централен булевард в града. Зоната ще се превърне в място свободно за спорт и забавление на улицата, пешеходни обиколки за запознаване с миналото на града, пикник на улицата, гаражни разпродажби, каране на велосипед, ролери, скейтборд, тротинетка и всякакъв друг вид алтернативен транспорт. Хората се поощряват да ползват наличните възможности за придвижване в рамките на градовете или за пътуване между различните населени места. С демонстрацията на тези нови възможности, сдружение "Варна - Европейска младежка столица" цели по-бързото навлизане на споделеното пътуване в града.

Квалифицирано участие в Световния ден без автомобили е когато град затвори действащи автомобилни трасета за целия ден на 22 септември. Провеждането на събития във вече пешеходни зони, или на друга дата не се приема за усилие, пряко свързано с промоцията на градска мобилност без автомобили. Тези условия са били причина много големи градове, да не се квалифицират поради трудностите с организирането на подобен ден. Въпреки това през 2016 г. кампанията в европейски мащаб подобри рекорда за брой участници - 2427 града и населени места от 51 държави организираха различни дейности по време на седмицата. Това ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени в поведението ни могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат.
Повече за инициативата и Европейската седмица на мобилността на: http://www.mobilityweek.eu/









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: