Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват новата учебна година в Икономическия на 20 септември
Автор: Екип Varna24.bg 16:18 / 12.09.2017Коментари (0)1516
©
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проф. д-р Пламен Илиев - ректор на Икономически университет - Варна сподели днес новини около новата учебна година. Ето какво каза той: 

"Започваме новата учебна 2017/2018 година и аз бих искал да акцентирам на първо място, че състоянието, в което я посрещаме, е доста по-различно от други университети, от средното за страната и от предходни години при нас. То се характеризира с постигнатата устойчивост в търсенето на нашата образователна услуга и стабилното финансово състояние на университета. Две характеристики, които са резултат от много действия в предходните две-три години в изпълнение на програма за адаптация към новите демографски условия. Тя включва много широк състав от мерки, но две от непопулярните, които вероятно някъде ще се наложи да бъдат наложени, при нас категорично не са използвани: да се намаляват заплати и да се съкращава персонал. Тук е изключено да говорим за това. Мерките бяха свързани с оптимизиране на процеси, либерализиране режима на обучение, по-ефективно използване на свободни площи, по-агресивно предлагане на нашата образователна услуга, разширяване на контактите с бизнеса, с международни партньори, много сериозни инвестиции и т.н. 

Тези мерки вече са история и днес Икономически университет - Варна е една образователна институция с устойчивост в търсенето на образователната услуга и стабилно финансово състояние. Това обяснява и резултатите от кандидат-студентския прием. Ние обучаваме само в 4 професионални направления - "Икономика", "Туризъм", "Управление" и "Информатика", а в България има университети с над 50. В трите от тях - "Икономика", "Туризъм" и "Управление", имаше много сериозна рестрикция от МОН. 

Две поредни години държавата ограничава поръчката с 20 процента годишно, т.е. общо 40%. В столичните ВУЗ-ове процентът на корекция е много по-малък - от порядъка на 5%. Вие имате информация за това какво се случва в столицата. За мен няма нищо изненадващо, нищо нелогично - просто демографската вълна, която мина през Варна и другите университетски градове преди две-три години, сега е в София. 

Въпросът е как университетите я посрещат, с какви мерки и дали са започнали да ги прилагат преди да дойде тя. Ние така направихме - започнахме много отрано. През текущата година броят на зрелостниците в България е 53 000, а броят на обявените свободни места в университетите у нас надхвърля 74 000 (вкл. платен прием).

Според министър Красимир Вълчев реалните бройки за първокурсници в образователно-квалификационна степен "бакалавър" са около 48 000. Паралелно с това ежегодно около 10% от най-мотивираните студенти заминават да учат в чужбина. При тази ситуация към 01.09.2017 г. Икономически университет - Варна записа за обучение в образователно квалификационна степен "бакалавър" около 1 550 студенти (91% в редовна форма и 9% в дистанционна). В нашия университет в резултат на извършените инвестиции и една успешна програма за адаптация към новите демографски условия имаме преизпълнение на държавната поръчка с около 15%."

Данни за кандидатстудентския прием в ИУ - Варна 2017 г.:

Най-голям интерес са наблюдава към специалностите: "Туризъм", "Финанси", "Маркетинг", "Счетоводство и одит", "Мениджмънт", МИО и др. Процентът на изпълнение на плановия прием за професионално направление "Администрация и управление" е 115%, а за професионално направление "Туризъм" е 106%. В специалност "Международен бизнес" (с преподаване на английски език) изпълнението на плановия прием е 155%.

През 2017 г. Икономически университет - Варна стартира два нови проекта - в ОКС "бакалавър" - специалност "Съдебна администрация" и в образователно-квалификационна степен "магистър" - специалност "Маркетинг и бранд мениджмънт". Двата проекта се очертават като успешни (записаните за обучение в специалност "Съдебна администрация" надхвърлят 3 пъти субсидираната от държавата бройка).

В образователно-квалификационна степен "магистър" само от юнския прием общият брой на приетите студенти е около 600, като записаните в държавна поръчка са 49% от тях. Най-желани специалности: "Счетоводство и контрол"; "Международен туристически бизнес"; "Корпоративен бизнес и управление"; "Банков мениджмънт"; "Логистичен мениджмънт"; "Публични финанси", "Реклама и медийни комуникации", "Информатика" и др. На 11.09.2017 г. стартира септемврийският етап за прием на студенти в ОКС "магистър".

В 5 магистърски програми от 2017 - 2018 г. се въвежда модулна форма на обучение, която е насочена към работещи студенти. Часовете са разположени предимно след 16,30 ч. и в почивните дни. Програмите са: "Управление на продажбите и мърчандайзинг"; "Реклама и медийни комуникации"; "Маркетинг и бранд мениджмънт"; "Корпоративен маркетинг"; "Международен бизнес и мениджмънт" (съвместен проект с Нотингам Бизнес Скул).

В Колеж по туризъм - Варна за учебната 2017/2018 г. са приети 223 студенти, от които 83% са държавна поръчка. Най-желаната специалност е "Мениджмънт на хотели и ресторанти" (136 студенти), следвана от "Мениджмънт на туризма" и "Мениджмънт на свободното време". На първо класиране в Колежа по туризъм са записани близо 99% от приетите.
През учебната 2016/2017 г. броят студенти, обучаващи се в дистанционна форма в ИУ - Варна, има ръст от 100% спрямо предходната година (като достига 600 студенти). Този факт е в пълен синхрон със световните тенденции и с политиката, провеждана от Министерството на образованието и науката.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: