Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Камчия“ събра над 300 студенти от 17 страни
Автор: Екип Varna24.bg 08:38 / 13.09.2017Коментари (0)1399
©
В Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" днес бе открит VІ Международен студентски фестивал "Друзья, прекрасен наш союз". В него участват повече от 300 младежи от 25 от най-престижните университети в 17 страни на Европа и Азия, които изучават руски език и го владеят най-малко на ниво В1. За първи път към студентския празник се присъединиха висши училища от Китай и Турция.

По време на церемонията участниците във фестивала дадоха обещание да участват активно в конкурсите и състезанията, да укрепват приятелството между отборите и да общуват тук само на руски език.

"В "Камчия" всичко ще ви помага да изпълните обещанието, което дадохте - и природата, и прекрасните условия за отдих, образование, култура и спорт", приветства младите хора Станка Шопова - председател на Фондация "Устойчиво развитие за България" и изпълнителен директор на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". "Обръщам се към вас като към посланици на добра воля на своите страни и народи - нека бъдем заедно! Знанието на руски език ще ни доближава до истината, до голямата наука и култура, до Космоса и до космическите висоти във всяка човешка дейност", каза още Станка Шопова.

Беше огласено и специално приветствие до организаторите и участниците в престижното международно събитие от министър-председателя на България Бойко Борисов. В него се казва: "Сърдечно ви поздравявам с откриването на VI Международен фестивал на студентите, изучаващи руски език, и ви пожелавам незабравимо преживяване в прекрасната ни страна. Забележителен е фактът, че форумът ви е събрал студенти от над 30 висши училища от Европа и Азия. Това позволява не само обогатяване на езиковите ви познания, но и възможност за по-широк обмен на знания и мнения. Вярвам, че атмосферата на Варна, определена за Европейска столица на младежта, ще спомогне да създадете приятелства, които ще съхраните през годините и ще използвате за по-доброто разбирателство между нашите народи".

Роберт Шестаков - първи секретар на посолството на Русия в България прочете поздравителен адрес от Извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация у нас - Анатолий Макаров. "Щастлив съм, че днешните прекрасни събития, организирани от Фонд "Русский мир" и Фондация "Устойчиво развитие за България", които се провеждат в СОК "Камчия" вече за шести път, събират талантливите приятели на Русия от различни страни в гостоприемната българска земя - родината на кирилицата. Символично е, че "Русский мир", който излезе далеч отвъд границите на Русия, работи за съхраняването на безценния дар, получен от братята Кирил и Методий. Всеки език отваря врата към неизследваната вселена. Убеден съм, че езикът на Пушкин и Достоевски, на Гогол и Толстой е допринесъл за разбирането на загадъчната руска душа. Вярвам, че фестивалът ще се превърне в празник на приятелството и взаимното разбиране на младежи от различни страни", се казва в приветствието.

Към студентите се обърна и Емануил Манолов - кмет на Община Аврен. Той пожела освен в състезанията и конкурсите, да намерят време да се насладят на българската природа, култура и език на България.

"Благодарим на "Камчия" и България, които посрещат фестивала за трети път! Почувствайте "Камчия" и фестивала със сърцето си - това ще е главното за създаването на приятелства между вас", се обърна към студентите и президентът на Фонд "Русский мир" Владимир Кочин. Той обяви, че отборът победител в VІ Международен студентски фестивал ще получи за награда - екскурзия в Русия - от Москва до Байкал - през най-красивите и с богата история и култура руски градове. Само след месец за ХІХ Световен фестивал на младежта и студентите в Сочи ще замине и сборен отбор от участници в миналогодишния фестивал.

Приветствия бяха получени от Генералния консул на Русия във Варна - Сергей Лукянчук, от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, от представителя на Россътрудничество за България Павел Журавльов, от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, от президента на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. Анна Недялкова, от ректора на Шуменския университет "Константин Преславски" проф. Георги Колев и др.

Известното трио български тенори изправиха залата на крака с изпълнения на вечни любими руски и български песни, настроението вдигна и участничката в Евровизия Олга Варвус. Уникалният български фолклор представиха младежите от Държавния ансамбъл "Добруджа" и победителката в много фолклорни конкурси Елица, а в края на церемонията всички студенти и гости изпяха "Моя страна, моя България".

Програмата продължи с литературно-поетична композиция по творчеството на Александър Пушкин, подготвена от възпитаниците на Московския държавен университет "М.В. Ломоносов". Тази година фестивалът е посветен на великият руски поет. Безсмъртните му стихове прозвучаха в залата и предизвикаха неповторими емоции в присъстващите. Видеото и музикалния съпровод създадоха чувство на естетически възторг. Студентите от факултета на висшата школа по превод, под ръководството на Мария Исакова представиха професионална творческа програма.

Утре програмата продължава с музикален конкурс и мастъркласове, които ще представят български и руски традиции и изкуство.

В четвъртък - 14 септември участниците във фестивала ще поздравят жителите и гостите на Варна - Европейска младежка столица за 2017 г., с празнично шествие по централните улици на града. На входа на Морската градина те ще пуснат своите пожелания за мир и приятелство към света, изписани на големи бели балони.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: