Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист от Варна: Ниският ръст при децата може да е знак за сериозен проблем
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 14.09.2017Коментари (0)2157
©
Три на сто от децата са с по-нисък ръст от нормалния. Проблемите в растежа най-често се дължат на наследствени фактори. Понякога обаче зад ниския ръст може да се крие и недиагностицирано заболяване, обяви в интервю за Дарик д-р Росица Стойчева от Варненското дружество по детска ендокринология и детски ендокринолог във варненската Университетска болница "Света Марина".

Понякога отклоненията в растежа могат изобщо да не бъдат опасни и единствено да носят дискомфорт. Опасно може да бъде ако зад ниския ръст се крие неоткрито заболяване като анемия, сърдечно, бъбречно или костно заболяване. Причина за отклонения в растежа могат да са и хронични заболявания, които водят до повишена усвояемост на хранителните вещества или такива, които изискват лечение, което потиска растежа. До проблеми в растежа водят и излишък или дефицит на хормон или редки синдроми, които открити навреме могат да бъдат лечими.

Доста често се случва при преждевременен пубертет дете рязко да изпревари растежната скорост на връстниците си и след това се наблюдава спиране и изоставане. Така децата, като станат възрастни, остават с по-нисък ръст.

По-ранното настъпване на пубертета напоследък се дължи най-вече на затлъстяването. В определени случаи това може да доведе и до проблеми в растежа при децата, каза още ендокринологът.

Ако детето две години не сменя размера на дрехите си и ако в редицата по физкултура е последно, родителите му трябва да обърнат внимание. От 3 до 7 години е хубаво да се отиде на лекар, посъветва ендокринологът.

"Истината е, че при нас те вече идват сами в пубертетна възраст, когато се тревожат, че са по-ниски от връстниците си. А когато са по-малки, трябва да бъдат доведени от родителите си", коментира д-р Стойчева.

Правилното хранене, спортът и закаляването са начините да се предпази детето от отклонение в растежа, поясни специалистът. Според нея няма научни доказателства, че в пилешкото месо има хормони, които могат да навредят на човека.

За ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж, Варненското дружество по детска ендокринология започна кампанията GROWINFORM. По време на инициативата децата и техните родители могат да се преглеждат без записване и без направление

Дотук в кампанията, преминала през Русе, Шумен и Разград, са прегледани 79 деца. 21 с отклонение, 15 са насочени за доуточняване в клиниката в болница "Света Марина".

За поредна година по целия свят третата седмица на септември е обявена за Седмица на децата с отклонения в растежа. У нас тя ще бъде отбелязана на 20 септември с Дни на отворените врати за детския растеж. Всеки, който има интерес към растежа, ще може да се посъветва със специалисти безплатно и без предварително записване.

20 септември, Варна
ДКЦ "Св. Марина" - кабинет 304 (3 етаж), 12-14 ч.
УМБАЛ "Св. Марина" - кабинет 501 (5 етаж), 10-14 ч.

Важни при консултациите е да се носят стари записани данни за ръста на детето. Повече информация можете да получите на телефон 052 / 978 360.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: