Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ДГС "Варна" стартира акция по почистване в горски територии
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 15.09.2017Коментари (0)1624
©
ДГС "Варна" предприе двудневна акция по почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци в горските територии. От тази сутрин строителна техника, ангажирана от стопанството, разчиства шест замърсени зони в околностите на район "Аспарухово" - край стария път за Бургас, в близост до местността "Боровец", до ул. "Розова долина", както и в боровата гора между улиците "Манастирска" и "Новгород".

"Създали сме необходимата организация, за да съберем безотговорно изхвърлените битови или строителни отпадъци. Това е свързано и с допълнителни разходи за стопанството. Въпреки усилията, които полагаме, за да пазим горския фонд от замърсяване, въпреки контрола, който системно упражняваме, проблемът е факт. Нещо повече - това далеч не е проблем само на горското стопанство, а на цялото ни общество. Защото гората е на всички ни!", коментира директорът на ДГС "Варна" инж. Иван Иванов. Той изрази надежда, че провежданите мащабни екокампании ще провокират обществената нетърпимост към замърсяването на гората.

"Затова акцията ни ще продължи и утре в знак на подкрепа за кампанията "Да изчистим България заедно", заяви инж. Иванов. По думите му в горските територии отпадъци се генерират предимно край пътища, в покрайнините на населени места, а също и в често посещавани от туристите райони.

На 16 септември (събота) почистване ще бъде организирано и в терени до ромската махала в район "Владислав Варненчик". Служители на стопанството ще продължат акцията в околностите на Аладжа манастир. Почистване предстои и в горските територии край главния път за Бургас, като за всички участници в кампанията са предвидени чували и ръкавици.

В кампанията "Да почистим България заедно", ще се включат около 300 служители на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Горският сектор ежегодно подкрепя мащабната доброволческа акция, посветена на опазването на околната среда.

Във всички стопанства във Варненска област са набелязали конкретни зони, за които е създадена съответната организация за събиране и извозване на отпадъци.

От ДЛС "Шерба" планират почистване край отсечки от републиканската пътна мрежа между селата Старо Оряхово и Рудник, от гр. Долни чифлик до с. Бърдарево, между местностите "Мелницата" и "Горска барака", край общинските пътища между местностите "Беседката" и "Бункера", както и от "Марин тепе" до помпената станция и местността "Чатръците".
В голямото почистване активно ще участват и служителите на ДГС "Провадия". Те са създали организация за събиране и извозване на отпадъци от местността "Лагера" в землището на с. Староселец и от местността "Папаз чешма" край с. Добрина.

ДГС "Суворово" планира да бъдат почистени местностите "Горски кладенец" в Суворово и "Кошу баир" във Вълчи дол, райони край Повеляново и селата Калоян и Изворник.

Служителите на ДГС "Цонево" организират почистване в района на природната забележителност "Чудните скали" до с. Аспарухово, край местността "Мeшето" и в защитената местност "Водопада", недалеч от с. Цонево. Със съдействието на община Дългопол за всички участници в кампанията са осигурени ръкавици и чували.

От СИДП апелират за съпричастност към опазването на зеленото богатство. Всички, които станат свидетели на нарушения, свързани със замърсяването на горите, могат да подават сигнали на телефон 112. Безотговорно изхвърлените отпадъци нерядко повишават опасността от възникването на пожари, напомнят още от предприятието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: