Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (7)
Министър Кралев награди победителите от регата "Академика"
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 18.09.2017Коментари (0)1021
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди победителите от Първата междууниверситетска регата "Академика". Състезанието се организира от яхтклуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" в акваторията на Варненския залив по проект "Ветроходна академия" на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2017 г. към ММС.

"Виждам, че студентите са доволни, а това означава, че и ние сме доволни, защото сме направили програма, която да е от полза за тях. Благодаря на яхтклуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" за начина, по който се организира тази студентска регата, в която 96 студенти от варненските университети за първи път усетиха магията на ветроходството.

Проектът е много интересен и догодина ще продължим работа с яхтклуба и ще го разширим. Спортът е най-мощното средство, което може да откъсне ученици, студенти и младите хора от различните изкушения и форми на зависимости. Така че, ако тази година всичките проекти бъдат толкова успешни, колкото е вашият, през следващата ще продължим на още по-високи обороти", заяви Кралев.

Национална програма за младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта е с бюджет от 2 млн. лв. и акцентира върху превенцията на агресията и различни форми на зависимост сред младите хора с цел подобряване средата им на живот.

Проектът "Ветроходна академия" е финансиран от Министерството на младежда и спорта с 39 226 лв. Неговата идея е да популяризира ветроходството като начин за изграждане на навици за здравословен и физически активен начин на живот сред младежите. В обучението участваха 96 студенти от 18 до 29 годишна възраст от петте варненски университета и междууниверситетски отбор.

С проекта се изгражда социално-отговорно поведение сред младите хора чрез участието им в организирана спортна проява - междууниверситетска регата, превенция на рисково поведение при различни форми на зависимости чрез създаване на условия за активни занимания със спорт на открито и получаване на основна морска култура и професионална ориентация.

Регатата се проведе в две групи.

В Първа група "Университетска - студенти" участваха шест яхти клас "Конрад 25Р" с обучените младежи по ветроходство по проекта "Ветроходна академия" на варненските университети - Икономически университет, Медицински университет, Технически университет, Висше военноморско училище "Никола Вапцаров", Варненски свободен университет и Междууниверситетски отбор (младежи извън варненските университети) с професионални шкипери Петър Димитров, Михаил Копанов, Александър Калчев, Павел Дуков, Александър Милев и Мартин Велков.

Във Втора група "Университетска - професионалисти" участваха всички ветроходни яхти, разделени в клас ORC, с условие да представляват университет, който е завършил шкиперът или по-голяма част от екипажа.

Като част от проекта "Ветроходна академия" студентите представиха и изработените от тях творчески табла за превенция срещу зависимости и агресия в различни направления:

Медицинския университет: Допинг и наркотична зависимост - последствия за здравето, превенция от зависимостта, анти-допинг.

Технически университет: Последствия и справяне с интернет зависимостта.

Икономически университет: Последствия и справяне с хазартната зависимост.

Висше военноморско училище: Последствия и справяне с агресията.

Варненски свободен университет: Интеграция на хора в неравностойно положение.

Междууниверситетски отбор: Здравословно хранене.

Победители от Първата междууниверситетска регата "Академика":

Клас ORС A - Яхта "LZ Yahting 1991" с шпикер Борис Минков (Висше военноморско училище "Никола Вапцаров)

Клас ORС B - Яхта "Higeia" с шпикер Ангел Дипчиков (Медицински университет)

Клас ORС C - Яхта "Tornado" с шпикер Тодор Русев (Технически университет)

Клас "Конрад 25Р" - Яхта "Quantium racing" с шпикер Павел Дуков (Технически университет)








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Звезда на Варна подкрепя съотборничките си на Държавното по художествена гимнастика
Англия се измъкна в края срещу Белгия в дъждовен Лондон
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: