Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арх. Бузев: Паметник на Вълчан войвода във Варна ще има, търсим му мястото
Автор: Пламена Николова 13:29 / 20.09.2017Коментари (0)2895
Мирният митинг беше съпроводен с народна музика и мъж, облечен като войвода
Паметник на Вълчан войвода във Варна ще има, но трябва да се намери подходящото място за изграждането му, а това ще отнеме известно време.

Това коментира за Varna24.bg главният архитект на Община Варна Виктор Бузев по време на днешният мирен митинг в защита на паметника. 

"Според мен трябва да има паметник. Въпросът е да се уточни мястото. Това трябва да е терен общинска собственост, освен ако инициативният комитет не намери частен имот. За държавно място не можем да говорим. Това, което комитета иска, е да изгради монумент с много сериозен мащаб. Това, което беше внесено в консултативния съвет е с мащабите на Пантеона. Подобно нещо няма как да се помести на малко място. Това е сериозна композиция с парково пространство, с визуални връзки, за да може да се възприеме. Така че, задачата не е толкова лесна...Трябва да се обмисли от професионалисти, архитекти, скулпори, художници, поети. Предстои да намерим място. Смятам, че центъра на града е пренаситен и такъв голям монумент няма къде да сложим. Представям си го някъде по кварталите, навсякъде живеят варненци и българи. 

Предложението е да бъде изграден на площадката между Галата и "Аспарухово", но там има строителна забрана. Другото предложение беше за кръстовището на Полиграфията, което също е невъзможно. Аз лично смятам, че всеки един български войвода, дал живота си за спасението на България, има място във Варна. 

Понеже е много спорно в научните среди дали Вълчан войвода не е само мит, смятам, че дори да е мит, гърците само на митология са стъпвали и са направили завидна инфраструктура. На много места в страната има следи на този воевода и той се приема като обобщен образ на българското хайдутство. Смятам, че в рамките на половин година можем да намерим място и да одобрим проект, който да бъде подложен на обсъждане на художествени съвети. Защото не мисля, че този образ трябва да бъде сътворен като анимационен герой с потури и пушка, има огромна символика в това нещо, затова този проект внимателно трябва да се обсъди. Другия вариант е отбиване на номера, което никой не иска", каза арх. Бузев.

Васил Гинев, чийто дядо е бил в четата на Вълчан Войвода и е написал роман в два тома, посветен на националния герой, коментира за Varna24.bg:
 
"Не знам какво става в Община Варна, но има документи, които разрешават да има паметник, има и определено място - панорамната площадка между "Аспарухово" и Галата. Не е вярно, че има строителна забрана там. Всичко сме проучили, ние няма да строим нищо, ние поставяме. Махаме 160 тона пръст и на тяхно място слагаме 60 тона паметник. Олекотяваме самия скат. Ние няма да строим небостъргач и кооперация, отидете да видите какви сгради има там, така както се казва, че имало забрана. Ние ще поставим паметник три тона от бронз. 

Има проект, но има безобразие от Комисията по естетизация на градската среда. След като казаха, че ще има паметник, три месеца след това прибраха документите и казаха-няма да има паметник. Без никакви аргументи. На личностна основа. Николай Савов се изявява като председател и говорител на комисията. Такава комисия има само във Варна и тя е създадена, за да може едни хора да обират едни обществени поръчки, да се правят само от хората в тая комисия и те са на хранилка там. Относно това дали Вълчан войвода има общо с Варна, то всеки един български герой има място на територията на България. По тази логика можем да се запитаме какво правят Стефан Караджа и Хаджи Димитър в морския град. След като е унищожено родното село на Вълчан войвода, той взема семейството си и идва в старото село Голица. След това на ул. "Одрин" във Варна, на №21, строена 1976 г. живее ятака му и той е отсядал там, отсядал е и край Морска гара, на Кара дере и Паша дере...Той е колос в българската история.", допълни Васил Гинев. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: