Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Общините получават 300 000 лв. за проекти, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 20.09.2017Коментари (0)1637
©
Всички общини в страната могат да кандидатстват за финансиране на проекти, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Срокът за кандидатстване е месец ноември тази година. Инициативите трябва да бъдат проведени до 30 юни 2018 г. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова по време на работна среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В бюджета на министерството са заложени 300 000 лева за финансиране на регионални инициативи чрез грантовата схема. Те могат да бъдат разпределени между 95 общини. Максималната сума, която могат да получат, е 3000 лева, според решението на УС на НСОРБ. Средствата ще бъдат предоставени целево на всяка община с одобрен проект с отделно Постановление на Министерския съвет.

Помощта за общините е насочена към подпомагане провеждането на информационни кампании, публични събития, чествания на значими дати от културните календари на общините или други прояви с акцент на Българското председателство. Целта е повишаване информираността на българските граждани за същността на ротационното председателство, на приоритетите, постигнатите резултати и приноса на страната ни за развитието на ЕС.

Проекти, които вече са получили финансиране по други програми и процедури, включително и по линия на Работната програма в национален план на Комуникационна стратегия на Р България за ЕС 2017 г. и Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., не могат да кандидатстват и по тази схема, уточни министър Павлова. 

Официални срещи извън столицата ще се провеждат в 9 общини. Събития са планирани в: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Димитровград, Козлодуй и Самоков.

По време на дискусията с Националното сдружение на общините министър Павлова представи и приоритетите Триото Естония - България - Австрия, одобрени през юни т. г. и националните послания - консенсус, конкурентоспособност, кохезия. Тя посочи и културата като четвърти приоритет не само защото откриването у нас на 4 януари 2018 г. съвпада с началото Европейска година на културното наследство, а и защото за шестте месеца страната ни ще има възможност да представи богатото си културно-историческо наследство и постижения..

Първото Българско председателство ще е отворено към гражданите, посочи министър Лиляна Павлова. Специален фокус по време на дискусиите у нас ще бъде поставен на проблемите на младежта и сигурността. Друг акцент на председателството ни ще е бързото изграждане на свързаност - инфраструктурна, дигитална и образователна - със страните от Западните Балкани и на тяхното бъдеще в Европейския съюз, отбеляза тя.

Срещата днес е част от поредицата обсъждания на проекта на Програмата на Република България за Председателството на Съвета на ЕС (1 януари - 30 юни 2018 г.), която започнаха министерствата. През следващите два месеца дискусии ще бъдат проведени с: Народното събрание и постоянните комисии към него, президентската институция, представители на работодателските, синдикалните, браншовите и неправителствени организации, на академичната общност. Окончателният вариант на Програмата ще стане ясен през месец декември т.г., след като бъдат получени досиетата от Естонското председателство. Графикът на планираните публични събития по министерства е публикуван сайта на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и непрекъснато се обновява с нови събития - http://www.eu2018bg.bg/uploaded/files/136-Grafik-na-obshtestvenite-obsazhdaniya-po-temi.pdf.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: