Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на културата посети най-стария солодобивен и градски център в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 20.09.2017Коментари (0)1781
©
Днес министърът на културата Боил Банов посети най-стария солодобивен комплекс в Европа - Провадия-Солницата (5500 - 4250 г. пр. Хр.), който се намира на територията на "Провадсол" ЕАД. 

Министър Банов отчете напредъка на реставрационните и консервационните дейности в обекта, както и хода на археологическото проучване. Резултатите бяха представени от ръководителя на разкопките член-кореспондент проф. Васил Николов. В срещата участваха още областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Провадия Филчо Филев, изпълнителният директор на "Солвей Соди" Спирос Номикос и изпълнителният директор на "Провадсол" Иво Божидаров. Срещата беше отразена от журналисти от много национални и регионални медии.

Проф. Николов заяви: "Благодарение на съдействието на Министерството на културата и на "Солвей Соди" проучванията и реставрационните дейности вървят много успешно, като целта е както възстановяване на историята на този паметник, така и неговото социализиране с оглед възможността да бъде целогодишно посещаван от туристи и любители на древността."

Министър Банов оцени много високо дейността на археологическия екип от Националния археологически иститут и музей на БАН и Исторически музей - Провадия. Той посочи, че "Провадия-Солницата" е един от знаковите паметници на древността в българските земи и в Европа, че археологическите проучвания трябва да бъдат много сериозно подкрепени, включително и от Министерството на културата. "Всички заедно - археологическият екип, министерството, местната власт, "Солвей Соди", ще обединим усилията си да бъде подпомогната социализацията на "Провадия-Солницата", добави той.

Спирос Номикос каза: "Вече 12 години подпомагаме реализацията на проучванията и разкопките на екипа, ръководен от проф. Николов. Горди сме, че най-старият солодобивен център в Европа е на наша територия. С нетърпение чакаме и ще предоставим необходимата подкрепа той да се превърне в притегателен туристически център за гражданите и гостите на Провадия".

Праисторическият солодобивен и градски център предоставя информация за откритата преди 7500 г. и практикувана до днес технология за получаване на сол чрез изваряване на разсол (солена изворна вода). Необходимостта от отбрана и опазване на най-голямото богатство на онази епоха - солта, довежда до построяването около 4700 г. пр. Хр. на каменна крепост с отбранителни стени, високи 4-5 м. Археологическият комплекс, който включва солодобивен център, укрепено селище и некропол, се проучва от 2005 г. Проучванията вървят едновременно с теренната консервация и реставрация на каменните структури, предимно на каменната крепост, построена в началото на късната каменно-медна епоха - около 4600 г. пр. Хр. 

По време на теренното проучване обектът се радва на многобройни посетители, а за 22 септември т.г. се подготвя Ден на отворените врати.

 










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: