Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на културата посети най-стария солодобивен и градски център в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 20.09.2017Коментари (0)1764
©
Днес министърът на културата Боил Банов посети най-стария солодобивен комплекс в Европа - Провадия-Солницата (5500 - 4250 г. пр. Хр.), който се намира на територията на "Провадсол" ЕАД. 

Министър Банов отчете напредъка на реставрационните и консервационните дейности в обекта, както и хода на археологическото проучване. Резултатите бяха представени от ръководителя на разкопките член-кореспондент проф. Васил Николов. В срещата участваха още областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Провадия Филчо Филев, изпълнителният директор на "Солвей Соди" Спирос Номикос и изпълнителният директор на "Провадсол" Иво Божидаров. Срещата беше отразена от журналисти от много национални и регионални медии.

Проф. Николов заяви: "Благодарение на съдействието на Министерството на културата и на "Солвей Соди" проучванията и реставрационните дейности вървят много успешно, като целта е както възстановяване на историята на този паметник, така и неговото социализиране с оглед възможността да бъде целогодишно посещаван от туристи и любители на древността."

Министър Банов оцени много високо дейността на археологическия екип от Националния археологически иститут и музей на БАН и Исторически музей - Провадия. Той посочи, че "Провадия-Солницата" е един от знаковите паметници на древността в българските земи и в Европа, че археологическите проучвания трябва да бъдат много сериозно подкрепени, включително и от Министерството на културата. "Всички заедно - археологическият екип, министерството, местната власт, "Солвей Соди", ще обединим усилията си да бъде подпомогната социализацията на "Провадия-Солницата", добави той.

Спирос Номикос каза: "Вече 12 години подпомагаме реализацията на проучванията и разкопките на екипа, ръководен от проф. Николов. Горди сме, че най-старият солодобивен център в Европа е на наша територия. С нетърпение чакаме и ще предоставим необходимата подкрепа той да се превърне в притегателен туристически център за гражданите и гостите на Провадия".

Праисторическият солодобивен и градски център предоставя информация за откритата преди 7500 г. и практикувана до днес технология за получаване на сол чрез изваряване на разсол (солена изворна вода). Необходимостта от отбрана и опазване на най-голямото богатство на онази епоха - солта, довежда до построяването около 4700 г. пр. Хр. на каменна крепост с отбранителни стени, високи 4-5 м. Археологическият комплекс, който включва солодобивен център, укрепено селище и некропол, се проучва от 2005 г. Проучванията вървят едновременно с теренната консервация и реставрация на каменните структури, предимно на каменната крепост, построена в началото на късната каменно-медна епоха - около 4600 г. пр. Хр. 

По време на теренното проучване обектът се радва на многобройни посетители, а за 22 септември т.г. се подготвя Ден на отворените врати.

 










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: