Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Освободиха районната прокурорка на Варна заради запой в работно време
Автор: Пламена Николова 08:48 / 21.09.2017Коментари (25)5063
© Mediapool
Районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова е освободена от ръководния пост заради скандала от пролетта, когато тя и заместничката ѝ Милена Даскалова бяха засечени да пият алкохол в ресторант в работно време. Въпреки че поведението им, уронващо престижа на съдебната власт, е било констатирано на място от висшестоящи прокурори, двете останали в заведението до вечерта, като от обяд поръчвали уиски, бира и ракия, припомня "Правен свят".

По случая беше образувано дисциплинарно производство и вчера Прокурорската колегия реши с 8 гласа "за" и един "против" да накаже Гетова, като я освободи от поста административен ръководител на Районната прокуратура във Варна. Висящо дисциплинарно дело по казуса има и срещу Даскалова.

Случаят с пиянския запой е от 13 март т.г., когато Гетова и Даскалова напуснали работните си места в 13,38 ч. и със служебен автомобил отишли в заведение, като повече не се върнали на работа. На мястото отишли и проверяващи прокурори, които видели двете си колежки в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон, който до 15,30 часа показал консумация на 6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири. След това проверяващите си тръгнали, но Гетова и Даскалова останали до 21,00 ч.

Срещу обвинителките има дисциплинарни дела и за случай от края на м. г., когато жена подала сигнал в МВР срещу мъжа, с когото живее, защото я заплашил с убийство. Особеното в казуса е, че въпросният човек вече е бил осъждан за убийството на първата му съпруга. След като разбрали за случая, Гетова и Даскалова се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, като прекъснали разпита на пострадалата. След това обяснили на жената, че с подадената жалба може да вкара мъжа в затвора, а той имал много познати и не бил това начинът да се защити. Жената била разубедена и се отказала от сигнала си. Заради този случай главният прокурор беше поискал уволнението на Гетова.

През май пък Цацаров командирова Гетова като редови прокурор във Видин за 3 месеца, а Даскалова беше пратена в Монтана, но срокът на командироването им изтече. Даскалова беше и отстранена от ръководна длъжност за 3 месеца.

На днешното си заседание Прокурорската колегия прекрати и дисциплинарното дело срещу бившия следовател Петьо Петров. До него се стигна, след като в началото на 2015 г. ВКС окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров по делото за подкуп, а в решението се казваше, че делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от Петров. Тогава обаче ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу Петров въпреки предложението на тогавашния правосъден министър Христо Иванов, а след това съветът освободи Петров от съдебната система по негово искане. Отказът за дисциплинарка беше отменен от съда и миналата година ВСС все пак образува дело срещу подалия оставка следовател.

После пък Върховният административен съд (ВАС) отмени и решението за гласуваната оставка на Петров. Финалът на казуса дойде в края на юни т. г., когато петчленен състав на ВАС пък отмени решението на тричленния и така Петьо Петров окончателно напусна системата. Именно с аргумента, че вече не е следовател, прокурорската колегия днес прекрати и дисцплинарката срещу него.

Ново дисциплинарно дело пък беше образувано днес срещу окръжния прокурор от Плевен Димитър Захариев. Той беше арестуван в началото на юни в съдебна зала в Софийския градски съд, където е подсъдим за оказан натиск над починалия вече свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов. Арестът му пък беше във връзка с ново разследване, според което Захариев е покровителствал престъпна група за рекет, ръководена от Камен Балбузанов-Куката.




Още по темата: общо новини по темата: 6
09.02.2018 »
19.10.2017 »
12.10.2017 »
28.09.2017 »
13.04.2017 »
29.03.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Т'ва ми е годишната доза...в извън работно време
0
 
 
Ехаааааа! Браво на госпожата! Може и друго да прави в работно време... а и не само тя от бранша!
0
 
 
В кофти момент са решили да се почерпят!
+1
 
 
Брееей. Може да ги пратим в " България търси талант " рџ?…
0
 
 
Изпрасхтали са лиатото козе да им е било тазно затова
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: