Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тъжна статистика: 24 загинали и 650 ранени на пътя във Варненско тази година
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 25.09.2017Коментари (0)1923
© Varna24.bg
Илюстративна снимка
През 2016 год. на територията на град Варна и региона бяха регистрирани общо 4340 ПТП, от които 763 тежки с 40 загинали и 967 ранени. 

От началото на 2017 год. до 10.09.2017 год., броят на регистрираните тежки ПТП за град Варна и региона е 494 с 24 загинали и 650 ранени. 

В сравнение със същия период на 2016 год., броят на тежките ПТП е с 35 по-малък, броят на загиналите с 8 по-малък и броят на ранените с 16 по-малък. 

През периода на лятната ваканция на настоящата година, а именно от 01.06.2017 год. до 31.08.2017 год., на територията на град Варна и областта бяха регистрирани общо 1010 ПТП. 

От тях 255 са тежки с 15 загинали участници и 341 ранени. При тези тежки ПТП отчитаме участието на 49 деца и юноши на възраст до 17 години. От тях няма загинали. Ранени са 52.

Анализът на посочените данни показва, че причините за пътно-транспортния травматизъм с участието на деца са комплексни. Те се дължат както на нарушения от страна на водачите на МПС, така и на липсата на изградени навици за безопасно придвижване от страна на самите деца. 

Специалистите смятат, че от децата може да се очаква безопасно участие в движението само, ако успеем да изменим неправилното им поведение на пътя, което се дължи на мисловната им нагласа. Една от погрешните нагласи на децата, която се запазва и у някои възрастни пешеходци, е стремежът им колкото може по-бързо да притичат опасната зона на пътя. Струва им се, че колкото по-бързо преодолеят опасната зона, толкова по-бързо ще бъдат в безопасност, т.е. спасяването им е в тичането. Затова е погрешно при ПТП с участие на деца да се говори за вина единствено и само на децата. 

Като анализираме и определяме причините за нещастията на пътя, добре е да опознаем и изучим характерните прояви в детското поведение на пътя - да се поставим на място на децата и вземем мерки за избягването на инциденти. Необходимо е да имаме в предвид, че децата живеят със своите емоции, действащи независимо от околната обстановка и единствено под влияние на своето настроение, те следват безразсъдно моментното си желание, без да се съобразяват и без да преценяват пътната безопасност. Затова родители, учители и възпитатели трябва да познават проявите на децата на пътя и да спомогнат в обучението и възпитанието им по безопасността на движението.

Четири са основните моменти от всекидневието на децата, когато е застрашено тяхното движение:
- в играта на пътя;
- на път до училище и обратно;
- при езда на велосипед, каране на кънки, скейтборд и др.;
- използване на МПС за обществен превоз. 

Водачите не трябва да се доверяват дори на поведението, когато детето в момента не играе, а стои спокойно на тротоара. В миг, без видими причини, то може да хукне на пътя, ако го извика другарче да тича след него. Търкалящата се топка трябва да бъде червен сигнал за водачите, тича ли едно дете, трябва да се очаква друго след него.

Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, колички, ролери, скейтбордове и др. Да припомним и това, че когато децата играят с топка и тя се търкулне между превозните средства, те трябва да се оглеждат много добре, а и шофьора преди да предприеме потеглянето да огледа от всички страни автомобила си. Рисковано е, когато автомобилите се придвижват на заден ход, даже и на метър разстояние.
За децата няма безопасен път от дома до училище и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на маршрута им. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. 

Данните показват, че сутрин от 7-8 часа децата бързат за училище, за да не закъснеят, а на обяд, когато вече е завършил учебния ден за първа смяна и децата са били неподвижни на чина, те излизат от училище и това ги подтиква към безразборно тичане и гонене.

Вечер те използват и последните минути за игра.
Децата - велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Те се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под опасността от сблъсък с преминаващите МПС. 

На родители, възпитатели и учители е ясно, че децата трудно преценяват сложността на пътната обстановка, те нямат формирани волеви задръжки, ориентировъчната им способност не е гъвкава и устойчива, което е и причина да не вземат правилни решения при критични ситуации на пътя и това ги прави най-застрашените участници в движението.
С цел намаляване до минимум ПТП с участието на деца и постигане на целите на традиционната "Акция на Полицията:"Децата тръгват на училище!Да ги пазим на пътя!".Сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Варна апелира към родители, учители и водачи на МПС за:
-Системна възпитателна работа с децата и учениците за изграждане на умения и навици за безопасно движение. Обръщаме се към родители, възпитатели, учители /особено към класните ръководители/ да отделят време и място, през което да припомнят най-важните изисквания от правилата за движение, касаещи децата- пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти. 

Водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение и проявяват особена предпазливост, когато на пътя или в близост до него има деца.
Убедени сме, че съвместните ни усилия ще имат ползотворен резултат и ще спомогнат за подобряване на обстановката по безопасност на движението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: