Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В търсене на истината: Конкурс или измама е това?
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 28.09.2017Коментари (3)1266
ОЗБГ в поредна битка за справедливост. Ето каква е поредната история:

Към края на септември 2017 г. с ОЗБГ се свърза жена на име Габи*. Тя беше притеснена от това, което й се е случило и помоли за помощ. Усъмнила се, че й искат снимка за паспорт, че трябва да дава пари за някакви документи, че й звънят от различни номера й че страницата вече я няма. Но, какъв е случаят???

Габи вижда във Фейсбук, че има конкурс "Happy Smile 2018". Записва се, изпраща снимки, след това се свързват с нея и й изпращат документи. Първо й изпращат три листа по Еконт. За тях заплаща 4,62 лв. на фирмата за доставка и 9,99 лв. за друга такса, която се споменава в документите. Това е първата сума, която е заплатила.

Поискват й снимка за паспорт. Това е основната причина да се усъмни, че има нещо нередно. Габи се е притеснила за това да не би да й направят фалшиви документи с данните и снимката, които предоставя и да ги използват без нейното знание за користни цели. Сама жена с дете е и няма към кого да се обърне. Към момента е безработна и всеки доход й е добре дошъл. Записва се в конкурса с надеждата да спечели малко пари да си плати наема на квартирата, да купи нещо на детето си или да напълни хладилника. Случайно научава за ОЗБГ и решава да се обърне към нас, за да й помогнем и отново да се чувства в безопасност.

Това са документите за 9,99 лв. които са й изпратени по Еконт за сметка на получателя, тоест тя е заплатила и 4,62 лв. за доставката на тези хвърчащи листи с правописни грешки:


След това отново й изпращат документи, но този път сумата е 24,99 лв. Габи не отива да ги получи, защото вече се е усъмнила и свързала с ОЗБГ. Оказа се, че са й звъняли от още два различни номера: 0894 704 790 и 0894 746 202. Казахме на Габи да не се занимава повече, да не взема никакви документи и ако й звънят от този конкурс да им пожелае "хубав ден" и да ни потърси.

На нас също ни стана интересно за какво точно става въпрос и се заехме да проучим случая и ако можем да предпазим хората от тези, които искат бързо да забогатеят на гърба им и то по не особено морален начин.

За продължението ще разкаже Стефан Петров от ОЗБГ:

Позвъних на трите телефона, но само на единия вдигна мъж. Представих се и поисках да ми разкаже за конкурса. Мъжът механично повтаряше, че всичко е законно и че в документите всичко е обяснено. Каза, че ако нещо се съмняваме да пуснем жалба в полицията.

Потърсих фирмата и друга информация, но не намерих нищо. На другия ден пак позвъних на телефоните и този път вдигна същия мъж, но на другия номер. Попитах го за информация за фирмата, подробности и т.н. Поговорихме малко, но нищо не научих и накрая човекът ми затвори телефона леко раздразнен.

Започнах да търся информация. Този път разполагах с време и си поставих за цел да науча каквото мога. За кратко време открих информация за фирмата, случая като цяло и дали са измамници или не. Според коментарите в интернет са измамници, според мен също. Ще очаквам от фирмата да се свържат с ОЗБГ, за да се проведе разговор и да докажат, че всичко е законно, морално и няма нужда хората да се притесняват.

Фирмата е "ПРОФИМЕДИЯ" ЕООД. Седалището и адресът на управление са в София: Област София (столица); община Столична; гр. София 1700; район Студентски; ул. "Проф. Хр. Вакарелски" 19, а едноличен собственик на капитала е К.К. В търговския регистър има нужната за фирмата информация, има и данни за лицето К.К.

Продължих с търсенето на информация. Оказа се, че това не е първият случай. Във форум намерих кратка информация за тях. Копирам, без редакторска намеса, някои от коментарите:

"Попаднах с триста зор на една статия от вестник в нета на двама измамени със снимки бяха качили. И всичко това е измама в която и аз участвам даже съм до договора вече който няма да подпиша. Доста пишеше как се прехвърлят фирми и как изчезват. Не се подлъгвайте и вие. Това мога да кажа а и е добре да се съберем и да се говори за това за да го махнат и да няма лъгани. Кой знае колко парички са си взели от хората по 50-100 лв. А и не знам дали знаете аз попаднах на тях преди години във facebook сега ги няма вече там защото не успяхава да трият коментарите на хората измамени."

"И на мен ми се обадиха вчера и се оказва същата работа уж по европейски проект , календар хепи фейсес за 2018г ,няма да си взимам документите , смятам че е измама. Жената която ми се обади , е от фирма , която подготвя документи, но каза , да не ги взимам ако имам съмнения , поредната глупава измама , и то на дребни пари, но умножено кой знае , колко изкарват."

Попаднах и на кратък пост във Фейсбук:

 

Оказа се, че звънят от различни номера, че имат няколко електронни пощи и че името на конкурса е различно. Един път е "Happy Smile", а друг път е "Happy Faces". Видно е, че всяка година сменят информацията, но смисълът, парите и документите са едни и същи.

 

Във Фейсбук и интернет не успях да намеря информация за конкурса от 2016-та година, няма и информация за конкурса от тази година, не намерих и интернет сайт. Също така не успях да намеря какво представлява този календар. Няма негови снимки, няма негов работен проект, няма информация за него, няма и хора, които да са си го купили. Странно е, че от миналата година никой не е публикувал календара, не се е похвалил, че го е закупил, че е доволен и т.н. Все пак са продадени десетки хиляди бройки в България, което е огромно количество и със сигурност щеше да се чуе за това мащабно мероприятие.

Моето мнение е, че от определен брой хора взимат малки суми пари, в документите пише 144 души, но реално ние няма как да знаем колко човека са избрани, от колко са взети пари, каква сума и т.н. Те могат да вземат от 1000 души пари, но да отчетат само за 144 човека.

За тези малки суми хората няма да тръгнат да завеждат дела, да правят разследвания, да сигнализират в полиция, да си търсят парите с цената на всичко. Това е така, защото народът не вярва в институциите и определено има защо! По този начин се вземат едни "дребни" пари от даден човек, но умножено по много хора ...... крайната цифра е внушителна!

* * *

Ако това е поредният случай на измама, задължително трябва да се прекъсне. Ако не е измама, то организаторите на конкурса имат възможност да направят изявление и да внесат яснота по въпросите, които ни засягат, да покажат календара от миналата година, да покажат какво ще представлява календара тази година, да покажат документи колко бройки и къде са продадени, от колко души по колко лева са взели, декларирали ли са приходите, издавали ли са касови бонове или друг заместващ документ, кой и по какъв начин разпространява и продава календара и т.н.

Случаят го изпращаме до медии в цяла България, ще го направим достояние и на гражданите, за да научат за тази схема и да се предпазят, ако има нещо нередно. Обръщаме се и към прокуратурата да се самосезира, да разгледа предоставената информация, да направи проверка и ако има законово основание - да повдигне обвинение/я.

ОЗБГ отправя своите искрени благодарности към Габи. Нейната смелост е голяма. Да разкаже за този начин за събиране на пари не е малко, а напротив. Сигурни сме, че много хора ще бъдат предпазени от разни измами, когато прочетат за какво става въпрос. Ще бъдат по-предпазливи, ще се интересуват къде, на кого и за какво дават парите си.

Габи си е свършила работата като е сигнализирала на нас, а ние сигнализираме на медии, общество и институции. Медиите трябва да разпространят случая, а институциите да направят проверка и в зависимост от резултата да вземат мерки. Ако всеки си свърши работата както трябва, виновниците ще си получат заслуженото, ако има случай на измама.

Спасението е в обединението! Да живее България!

*Габи не е истинското име на жената. Името е променено от съображения за сигурност. Тя е съгласна да застане пред камера, но задължително иска да се гарантира анонимността й. Иска гласът й да бъде променен, да бъде снимана зад параван, в гръб, на тъмно, лицето й да бъде замъглено или друг начин, който ще направи разпознаването й невъзможно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Чак внушителна сума.. от една такава измама е много трудно да съберат повече от 20 000. А телефонните измамници ги събират за минути. Из целия град иа разлепени случайни листчета с оферти за лесна работа и обявени много високи заплати, а никой работодател не си обявява така заплатите. Но докато българина гони по тъпотия руснака, македонеца и турчина, винаги ще го лъжат.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: