Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
На прага на зимата Енергото ни съветва как да пестим електроенергия
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 28.09.2017Коментари (0)1430
©
Във връзка със захлаждане на времето след настъпване на есента и вероятността от повишаване на консумацията на електроенергия Енерго-Про продължава да съветва своите клиенти как да използват разумно някои от електроуредите в домакинството.

Много домакински уреди са сериозен консуматор на електроенергия, но при съобразяване на продължителността на работа и времето на ползването им бихме могли да намалим сметките си за ток. Например, бойлерите потребяват средно 200 КВтч месечно. Но ако приложите някои прости правила, изразходваната за топла вода сума може да бъде намалена с 30%.

Ето някои ефективни начини, които при ежедневно прилагане ще доведат до чувствителни спестявания:

Ползвайте бойлера на нощна тарифа. Бойлери със съвременна топлоизолация и капацитет над 80 л. след нощно загряване запазват топлината на водата и на следващия ден. Използването на енергия през нощта ще намали сметката ви за ток, тъй като тарифата тогава е по-ниска. През зимния период нощната тарифа е в сила от 22:00 ч. до 6:00 ч., а през летния - от 23:00 ч. до 7:00 ч.

Не дръжте бойлера постоянно включен. След като загрее и сам се изключи, уредът не потребява постоянно ток за загряване. Но ще продължава да се включва и изключва, за да поддържа теипература, която може и да не ви е нужна.

Експериментирайте с намаляване на температурата на бойлера. За повечето битови нужди температура от 60°С е повече от достатъчна.

Проверете разпръсквача на вашия душ и душ-слушалка - от добрата им работа зависи както пестенето на водата, така и на тока - съответно на разходи.

Пералната машина е друг голям потребители на електрическа енергия в дома. Използвайте я с пълния й капацитет, защото ако е частично заредена за същата енергия ще изпере по-малко дрехи. Пускайте пералня по възможност късно вечер. В случая удобна е функцията отложен старт на уреда.

Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85 % от електроенергията при пускане на пералнята се изразходва за стопляне на водата. Дрехи, които не са силно замърсени, могат да се изперат добре и на 40° градуса.

Спазвайте инструкциите на производителя, когато пускате пералнята. Инструкциите при различните марки за на пръв поглед еднакви операции са много различни. В инструкциите за ползване на вашата пералня пише за всяка програма какъв е препоръчителният обем пране и какво количество препарат да използвате. Спазването им гарантира качествена и ефективна работа на уреда. Това правило е в сила при ползването на всички електрически уреди. Така спестявате средства не само от сметките си за електроенергия, но и от преждевременен ремонт.

Предварителното пране е необходимо само за силно замърсени дрехи.

Ако имате по-дребни неща за отделно изпиране, изберете кратката програма, но внимавайте: при използване на кратката програма се консумира два пъти повече електроенергия и вода, отколкото ако се използва веднъж стандартен цикъл.

Преди да преместите цялото изпрано пране в сушилнята, оставете го да се завърти добре в центрофугата (по възможност на 1200 оборота, но минимум 800 оборота на минута). Това спестява от продължителността на работа на уреда.

Сложете цялото пране в сушилнята. Ако сложите цялото количество пране на два пъти в сушилнята, ще консумирате около 30% повече електроенергия.

След всяко сушене почиствайте въздушния филтър (сито за прахообразна маса), за да предотвратите удължаване на времето за сушене.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: