Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close




«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
–одители: "Ќе" на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните
»зточник: Ќова тв 11:11 / 28.09.2017 ќтпечатай »зпрати
© Varna24.bg
Ѕлизо 50 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и народните представители, в което израз€ват сво€та загриженост, поради игнориране гласа на гражданското общество, с подновените опити за узакон€ване на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца.

“е посочват, че според  онституци€та на Ѕългари€ задължително е единствено училищното образование и че отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите и държавата не може да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.

«адължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца нарушава и редица международни спогодби, по които Ѕългари€ е страна и според които семейството е водещо за начина на образоване на своите деца, се казва още в писмото.

"Ќеправомерно е да се наказват с глоби родители, които са намерили начин да осигур€т подход€ща семейна среда и искат да се погрижат за развитието на детето си в предучилищна възраст", посочват организациите.

"ѕроблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система н€ма как да бъдат разрешени чрез принудителното разшир€ване на нейни€т обхват", се посочва още в писмото.

ѕредставителите на родителските и граждански организации призовават управл€ващите да отхвърл€т въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, за организиране и провеждане на широк обществен дебат по темата и становище от страна на институциите по повдигнатите проблеми.









«ареждане! ћол€, изчакайте ...
+1
 
 
Ќ≈ –ј«Ѕ»–ј —≈.Ќяћј ƒ≈÷ј ¬ ”„»Ћ»ўј“ј «ј“ќ¬ј ≈ ¬—»„ ќ.
+3
 
 
—м€там, че са прави тези родители.
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёли 2018 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
–емонт на бул. "Ћевски" за 75 млн. лв. слага край на проблема с трафик
ƒжип помл€ паркирали коли и затапи живущите в "ќазисите" в  ючука
»збиват животни в —транджа заради съмнени€ за чума
ѕърва лига, сезон 2018/2019
»зграждат —ин€ зона за паркиране във ¬арна
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: