Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Девня прави неделен пазар, за да преоткрива древното си минало
Автор: Екип Varna24.bg 16:05 / 29.09.2017Коментари (1)3931
©
Кметът на Девня Свилен Шитов има намерение да обособи открита търговска площ, която да се ползва за неделен пазар от земеделски производители и търговци на битови стоки. Тя ще се разпростира върху 5-декаров общински парцел в квартал "Река Девня", който в момента е буренясал, а немалка част от него е превърната в сметище. Това стана ясно на провелата се днес общинска сесия, след като съветникът Мартин Иванов попита кмета по каква причина се разчиствали шубраците в района.

Идеята е пространството да се социализира, а Девня да започне да конкурира неделния пазар, който се организира в близкия град Суворово. По този начин общината ще започне да привлича хора от съседни населени места, търговията ще се оживи и ще се насърчат местните земеделски производители.

С таксите от наеми за отдаване на търговски площи Община Девня има намерение да финансира археологически разкопки в района, под който лежат останките от централната част на древния римски град Марцианопол, обясни Свилен Шитов.

Археологическите разкопки излизат непосилно скъпи за бюджета на общината. През 2009 година, когато е започнало проучването на пластовете около Музея на мозайките, общината е инвестирала 20 хил. лева за площ от 300 кв. метра, посочи кметът. С осигуряването на средства за археологически разкопки древните руини ще се впишат в съвременния градски екстериор, а Девня ще се развива като дестинация за културно-исторически туризъм, което е сред водещите приоритети в управленската програма на Свилен Шитов.

По отношение на модерния пазар, който в момента се изгражда в кв. "Девня-2", кметът заяви, че е предупредил всички наематели, че търговската дейност там ще се извършва само на закрито. Гледки като зеленчуци на тротоара повече няма да има, увери Шитов в отговор на въпрос на съветника Васил Иванов, който коментира, че търговците на ул. "Просвета" са свикнали "да са първа кипра на първа линия", с което създават доста неудобства на гражданите.

В точка "Питания" девненецът Красен Марков постави въпроса за нерегламентираното лепене на рекламни плакати и постери, което е в нарушение на общинската Наредба за рекламната дейност. "Има наредба, но няма контрол", констатира Марков. В отговор кметът заяви, че администрацията е изпратила писмо на фирма за бързи кредити, с чиито постери преди време е бил облепен целият град, но оттам отговорили, че нямат нищо общо с това. Свилен Шитов призова гражданите да снимат нарушителите, ако ги хванат в крачка, и да подават своевременно сигнали на телефона на Дежурния по община - 0886 699 055. По този начин ще се осигури доказателствен материал, на базата на който нарушителите ще бъдат глобявани.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.09.2017 г.
0
 
 
Пазарът в Суворово е в събота???Може да конкурира пазарът във Вълчи дол, който е в неделя!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: